Novalić: Novog direktora FUP-a treba birati novi saziv Vlade

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Na konferenciji za novinare nakon održanog Kolegija SDA govorili su i predsjedavajući VM BiH Denis Zvizdić te federalni premijer Fadil Novalić.

Foto: 24sata.info

Premijer FBiH Fadil Novalić je, govoreći o današnjoj sjednici Vlade FBiH, govorio o izboru direktora FUP-a.

"Na prijedlog jednog od ministara da se sa dnevnog reda skine tačka o izboru direktora FUP-a, to smo i uradili", kazao je premijer Novalić.

Novalić smatra kako aktuelna Vlada FBiH s obzirom da se nalazi u tehničkom mandatu taj posao treba ostaviti narednoj vladi.

"Zakon obavezuje i da direktor FUP-a i ministar unutrašnjih poslova moraju dolaziti iz različitih konstitutivnih naroda, što je također uvjetovalo odgađanje izbora. Na Vladi je prevagnulo ovo mišljenje da to pitanje ne trebamo sada ubacivati i da to sačeka neke koalicione pregovore i formiranje nove Vlade FBiH", istakao je Novalić.

Federalni premijer je dodao kako Godišnji plan Autocesta FBiH plijeni posebnu pažnju javnosti.

"Postoje sve pretpostavke za ubrzanje aktivnosti na igradnji autocesta. Danas smo na sjednici Vlade FBiH analizirali poslovanje Autocesta, a osnovno pitanje bilo je kako ubrzati aktivnosti. Imamo nesreću da smo se zakopali na dionice na koje se troše stotine miliona eura, a koje nikako ne možemo staviti u funkciju. Nismo još uvijek blizu rezultata jer su se pojavili užasni problemi oko klizišta koje i neki međunarodn stručnjaci ne mogu riješiti", dodao je on.

Novalić je zbog toga najavio moguću promjenu prioriteta kod izgradnje dionice sjeverno od Zenice, odnosno dionicu od Medakova do Žepča.

 

 

 

(24sata.info)

Pošaljite Facebook komentar