Dodik: Neću dati da vojska bude postavljena između RS i Srbije

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Nikad neću dati saglasnost da vojska bude postavljena između Republike Srpske i Srbije.

Foto: 24sata.info

Poručio je ovo danas Milorad Dodik reagujući na prijedlog člana Predsjedništva BiH Željka Komšića da u zaštitu granice od migranata treba uključiti i Oružane snage.

Dodik je rekao i da je na Komšićev zahtjev sazvao posebnu sjednicu Predsjedništava i istakao da od nje nema nikakva očekivanja.

Nje mi to problem i već sam zakazo za sutra sjednicu Predsjedništva – rekao je Dodik novinarima u Banjo Luci.

Međutim, navodi da bi to sve mogla biti "jalova priča, jer nema Vijeća ministara koje bi nešto operativno moglo i da uradi po tom pitanju“.

Nije htio, kaže, da odbije da sazove sjednicu, na koju član Predsjedništva BiH Željko Komšić, koji ju je zatražio, po posloviku ima pravo, ali sumnja u adekvatan ishod.

Dodik je podsjetio da je Predsjedništvo BiH i ranije razmatralo to pitanje te zatražilo da se napravi cjelovit plan kada su u pitanju migrantski probemi, ali, kako kaže, Vijeće ministara ništa nije uradilo, čime je, umjesto rješenja za migrantski krizu, postalo problem.

- Jedino što možemo zaključiti jeste da pokušavamo da dođemo do toga plana – rekao je Dodik.

Podsjetimo, Komšić je uputio i službeno zahtjev za održavanje hitne sjednice Predsjedništva BiH zbog migrantske krize.

Komšić, također, predlaže da Predsjedništvo BiH naloži ministrici odbrane Marini Pendeš da zapovijedi uporabu i razmještaj vojno-policijskih, inženjerskih, izviđačkih kao i drugih postrojbi Oružanih snaga BiH radi podrške i pomoći patrolama Granične policije BiH u kontroli granice BiH sa Srbijom i Crnom Gorom radi sprječavanja ilegalnih prelazaka državne granice. Prema ovom prijedlogu, uporaba i razmještaj postrojbi Oružanih snaga BiH ne podrazumijeva korištenje naoružanja i bojevih sredstava.

 Uporaba i razmještaj Oružanih snaga BiH duž granice s Republikom Srbijom i Crnom Gorom predlaže se radi problema ilegalne imigracije u BiH iz zemalja Azije i Afrike, protivno važećim zakonima i viznom režimu BiH.

 

 

(24sata.info)

Pošaljite Facebook komentar