Još blokirana deponija Uborak: Intervenisala i policija

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Oko stotinu mještana naselja Kuti-Livač i Vrapčići još uvijek dežura ispred kapije deponije Uborak. Oni zasad brane ulazak teretnih vozila sa otpadom u krug deponije.

Foto: 24sata.info

Maločas je zbog toga intervenisala policija. Pripadnici PU Mostar Sjever zahtijevali su od građana da dozvole ulazak teretnjacima u krug deponije, što su oni odbili.

Policajci su zbog toga protiv svih prisutnih napisali prekršajne naloge. Kažu nam da su spremni platiti kaznu, ali i da bez obzira na sve neće dozvoliti ulazak teretnih vozila sa otpadom u krug deponije.

Podsjetimo, Više stotina građana Mostara okupilo se jutros ispred deponije Uborak u znak protesta zbog lošeg odnosa vladajućih struktura prema ovoj deponija i načina na koji se postupa sa otpadom.

Okupljeni su jasno poručili da zahtijevaju da se hitno stane sa odlaganjem otpada na deponiju, da se dosadašnji otpad i način deponiranja detaljno analiziraju, da se kazne odgovorni ukoliko nije rađeno u skladu sa zakonima, te da se na koncu deponija i zatvori. Najavili su proteste sve dok im nadležni ne daju odgovore na pitanja i rokove do kojih će riješiti njihove probleme.

Stanovnik Bijelog Polja Zdravko Sesar požalio se na zagađenu vodu za koju tvrdi da je kancerogena, što su mu kaže potvrdili i ljekari koji se bolje razumiju u tu problematiku. Pozvao je nadležne da deponiju zatvore, jer je to jedino rješenje.

Njegov komšija Bećir Demirović sagradio je kuću u blizini Uborka nakon rata, ali se kaže, istinski prevario. Danas u svojoj kući nema potrebni mir.

- Ovo je katastrofa! Sa ovim se mora prestati, ne zbog nas starih koji smo se naživjeli, već zbog naše djece i mladih. Oni su izloženi raznim otrovima svakog dana i u velikoj su opasnosti od raznih bolesti. Sumnjamo da se sa otpadom ne radi kako nalažu propisi. Ovdje u četiri ujutro možete čuti mašine kako rade. A radno vrijeme je od sedam. Pretpostavljamo da rade nešto što nije dozvoljeno, kazao je.

Osvrnuo se i na problem sa voćem.

- Nekad smo ovdje imali velike voćnjake. Rađale su trešnje... Danas je sve crno. Ovdje više ništa ne uspijeva, dodao je.

Povodom problema Uborka, danas će se u Gradskoj vijećnici održati sastanak predstavnika Grada Mostara i Ministarstva okoliša Federacije BiH. Saznajemo i kako je pokrenuta istragana nakon prijava aktivista Udruženja Futura, a navodno će se u cijeli slučaj uključiti i nadležni federalni inspektori.

(24sata.info)

 
Pošaljite Facebook komentar