Migranti satima odbijali da izađu iz šume na Plješevici kod Bihaća

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Na planini Plješevici kod Bihaća, juče se odvijala prava drama kada su pripadnici Granične policije BiH satima pokušavali da vrate grupu ilegalnih migranata u grad.

Foto: Avaz

Nakon što je policija zaustavila dvadesetak migranata na samo desetak metara od policijskog automobila, ono su ponovo bježali sa puta u šumu.

Kako piše Avaz, sve je počelo oko 15 časova kada su dvojica graničnih policajaca zaustavila grupu od 20 migranata, a oni počeli da bježe.

Kada je prva patrola krenula ponovo za njima, duboko u šumi kod naselja Zavalje, zatekla je veliku grupu migranata kako se odmara u hladovini čekajući pogodan moment za pokret.

Graničari su upozorili novinare da nije bezbjedno da idu sa njima prema migrantima jer su "ionako nabrijani", a prijeti opasnost i od mina, zmija...

Ubrzo je stiglo i pojačanje graničarima, ali nedovoljno da bi migrante vratili u prihvatni centar Borići.

Već je pala noć, dok su graničari ostali da sjede nedaleko od migranata koji su legli na zemlju i neće da se pomjeraju, a prošlo je skoro više od pet časova, piše list.

Kako komentariše, ovo je još jedan primjer koliko je BiH nemoćna da se izbori s migrantskom krizom. Dva graničara i pojačanje od tri granična policajca nisu bili dovoljni za grupu od 300 migranata. Nedovoljno da ih spriječe u ilegalnom ulasku u Hrvatsku.

Јučerašnja situacija samo je kap u moru svega što se događa u Unsko-sanskom kantonu, jer ih dnevno pređe na stotine.

Јedan mještanin Zavalja u šali je rekao, da kada bi im po pola marke uzimao za bocu vode, da bi do sada bio milioner.

- Šalu nastranu, kuća se s prvim mrakom zaključava - bio je ozbiljan na kraju ovaj očevidac svakodnevnog ilegalnog prelaska migranata preko granice.


(Avaz)

Pošaljite Facebook komentar