Ilegalno iskopavali i prodavali šljunak i pijesak u Doboju, zaradili 1,6 milion KM

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Policijski službenici Policijske uprave Doboj podnijeli su izvještaj Okružnom tužilaštvu protiv V. Đ. (67) iz Doboja zbog sumnji da je počinio krivično djelo zloupotreba ovlaštenja u privredi.

Ilustracija / 24sata.info

On se tereti da je kao osnivač, vlasnik i osoba ovlaštena za zastupanje privrednog društva sa područja grada Doboja, u namjeri da tom društvu pribavi protivpravnu imovinsku korist u periodu od 01.01.2010. pa do 21.09.2016. godine, bez dobijenih potrebnih odobrenja, organizovao, vodio i nadzirao iskop mineralne sirovine – šljunka i pijeska iz poljoprivrednog zemljišta, a zatim u ime i za račun navedenog privrednog društva iz Doboja, izvršio dalju prodaju šljunka domaćim kupcima.

Za količine eksploatisanog prirodnog šljunka i pijeska nije vođena odgovarajuća dokumentacija o vađenju i evidentiranju niti je prijavio količine, a nije obračunavao ni prijavio i platio koncesionu naknadu za korištenje mineralnih sirovina. On je na taj način uskratio sredstava koja predstavljaju javni prihod Republike Srpske i Grada Doboj, čime je protivpravnim eksploatisanjem mineralnih sirovina prekršio zakonske odredbe u odnosu na raspolaganje, korištenje i upravljanje imovinom, prenose agencije.

Navedenim radnjama je privrednom društvu iz Doboja pribavljena protivpravna imovinska korist u ukupnom iznosu od 1.635.356,29 KM, a za budžet Republike Srpske i budžet Grada Doboj nastupila je šteta u ukupnom iznosu od 53.781.26 KM.

– Pomenuti Izvještaj predstavlja nastavak aktivnosti policijskih službenika Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske u cilju sprečavanja nelegalne eksploatacije šljunka – saopšteno je iz PU Doboj.

(24sata.info)

Pošaljite Facebook komentar