Parlament RS-a podržao strategiju unapređenja položaja starijih osoba

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske danas su usvojili Nacrt strategije za unapređenje položaja starijih osoba u tom bh. entitetu za period do 2028. godine, čiji cilj je rješavanje problema koji se odnose na siromaštvo starijih, zdravstvene usluge, stambeni prostor i životne uslove, život u ruralnim i ekonomski ugroženim područjima.

Foto: 24sata.info

Izglasan je i Nacrt strategije za unapređenje seksualnog i reproduktivnog zdravlja (2019. - 2029. godine) te izvještaj o radu i Fonda solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu u prošloj godini.

U nastavku četvrte redovne sjednice usvojen je i Godišnji izvještaj Ombudsmana za djecu za 2018., te primljen k znanju Godišnji izvještaj o rezultatima aktivnosti Institucije Ombudsmena za ljudska prava Bosne i Hercegovine za 2018. godinu, uz prihvaćen zaključak Kluba poslanika SDS-a kojim Narodna skupština traži od Ombudsmana za ljudska prava BiH da sačini i u roku od 90 dana parlamentu dostavi na razmatranje specijalni izvještaj o zastupljenosti konstituvnih naroda u institucijama s posebnim akcentom na zastupljenost Srba u strukturi vlada i drugih institucija kantona i Federacije BiH.

Usvojena i Odluka o prihvatanju zaduženja RS prema Svjetskoj banci za dodatno finansiranje po Projektu energetske efikasnosti u Bosni i Hercegovini  (8906-BA), u iznosu od 10,9 miliona eura, što je 40 posto ukupnog kredita za BiH. 

Parlament je, na prijedlog Komisije za izbor i imenovanje, izabrao članove Savjeta nacionalnih manjina izabrao, čime je okončano dvodnevno zasjedanje. 

 

 

 

( FENA)

Pošaljite Facebook komentar