Približavanje Evropskoj uniji prioritet spoljne politike BiH

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Ministar inostranih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak učestvuje na 129. zasjedanju Komiteta ministara Savjeta Evrope (SE) 16. i 17. maja u Helsinkiju.

Foto: MVP - 24sata.info

Prije početka zasjedanja Crnadak se sastao s ministrom inostranih poslova Finske Timom Soiniem, čija zemlja predsjedava Savjetom Evrope, a uskoro preuzima predsjedavanje Savjetom Evropske unije.

Tokom sastanka Crnadak je izrazio žaljenje što Parlamentarna skupština BiH nije na vrijeme imenovao delegaciju za Parlamentarnu skupštinu Savjeta Evrope, ali je izrazio nadu da će do dogovora doći narednih dana i da će BiH biti omogućeno učešće na junskom zasjedanju.

Crnadak je zatražio od Soinija, koji je predsjedavajući Komiteta ministara Savjeta Evrope, da se još jednom razmotri mogućnost učešća delegacije BiH, budući da se u junu bira novi generalni sekretar Savjeta Evrope, kao i sudije Evropskog suda za ljudska prava, te da će na ovom zasjedanju biti obilježena 70. godišnjica postojanja Savjeta Evrope.

Ponovljeno je da je približavanje BiH Evropskoj uniji glavni prioritet spoljne politike, što je opredjeljenje svih nadležnih u zemlji i da je evropska perspektiva BiH i cijelog regiona najbolji način za ostvarivanje trajne stabilnosti Zapadnog Balkana.

Finski ministar prenio je Crnatku da će proširenje biti važna tema predsjedavanja Finske Savjetom Evropske unije koje počinje 1. jula 2019. godine, kao i podršku Finske za dobijanje kandidatskog statusa za BiH.

Šef bh. diplomatije će tokom dana učestvovati na posebnoj ceremoniji obilježavanja 70 godina postojanja Savjeta Evrope, kao i na neformalnoj večeri čiji je domaćin ministar inostranih poslova Finske, saopćeno je iz MIP-a BiH.    

 

 

 

( FENA)   

Pošaljite Facebook komentar