SDA pozvala SBB i DF na formiranje patriotskog bloka

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Predsjedništvo SDA sa današnje sjednice u Sarajevu pozvalo je na formiranje snažnog patriotskog političkog bloka u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti na federalnom i državnom nivou koji bi uz tu stranku činili i SBB i DF.

Foto: 24sata.info

Obraćajući se na konferenciji za novinare nakon sjednice Predsjedništva SDA, potpredsjednik stranke Safet Softić istakao je da su svi dosadašnji kontakti između SBB-a i SDA, izuzev onog sastaka koji je nešto ranije održan u Centrali SDA, bili nezvanični.

- U svakom slučaju poslije današnje sjednice Predsjedništva SDA nadam se i očekujem da će biti održani zajednički sastanci koji podrazumijevaju učešće i SBB-a u razgovorima o formiranju vlasti - naveo je Softić.

Ovo je praktično, nastavlja Softić, poziv Predsjedništva SDA SBB-u da bude dio vlasti.

- Vjerovatno ćemo u narednim danima vidjeti kakva je reakcija i predsjednika SBB-a i njihovih organa koji će o tome odlučivati. Ovo znači otovrena vrata za što širi blok i učešće što većeg broja političkih partija u ovom savezu koji bi na neki način trebao da krene u formiranje vlasti - ističe Softić.

Ako se SBB ne odazove ovom pozivu, Softić smatra da SDA ima kapaciteta za formiranje državne i federalne vlasti i da će nastaviti dalje sa tim procesom.

- Ovo je naš pokušaj da što više stranaka uđe uz vlast u ovim vremenima i da na neki način taj probosanski blok bude ojačan. Time praktično SDA dokazuje da ona u ovom vremenu nema u prvom planu fotelje, kako se to obično govori, nego sigurnost i jačanje BiH – poručio je Softić.

U ovom trenutku, dodaje, SDA zajedno sa SNSD-om i HDZ-om, ima mogućnost da formira vlast na državnom nivou bez ijedne druge stranke.

- Dakle, od eventualno tri ili četiri ministarstva, koliko to može biti predmet raspodjele, SDA može popuniti svako. Mi se opredjeljujemo za put da unutar inistitucija BiH i FBiH bude što veći broj stranaka i da na takav način ubrzamo i evropski put i reformu zemlje - poručio je Softić.

Prema njegovim riječima, paket podjele resora bio bi predmet razgovora svih stranaka koje će biti učesnice u budućoj vlasti na državnom i federalnom nivou.

- Jedan od prijedloga je da svaka od tri stranke ima po jedno mjesto u Vijeću ministara i da SDA ima četiri zamjenička mjesta. I SDA će zarad jačanja ovog probosanskog bloka biti spremna prihvatiti takvo rješenje, a u ovom trenutku nemamo takvu vrstu dogovora - dodaje Softić.

Na novinarsko pitanje da li su za SDA prihvatljivi i A-SDA i PDA, Softić navodi kako je poziv upućen SBB-u i DF-u, te da u ovom trenutku ne vidi potrebu da se širi ta koalicija.

- Ukoliko se pojave i te političke stranke na razgovorima, mi ćemo razmotriti i tu novonastalu situaciju. Ono što u ovom trenutku mislimo da bi bilo optimalno jeste da SBB, DF i SDA naprave vlast na ova dva nivoa. A da li će po nekim kantonima eventualno biti određene saradnje sa A-SDA i PDA, to ostaje da se vidi - dodao je Softić.

S obzirom na "nesposobnost SDP-a" da kao pobjednička stranka u Tuzlanskom kantonu vodi razgovore o formiranju vlasti, Softić ističe da će vlast u tom kantonu možda čak biti formirana i nakon što se formira državna i federalna vlast.

Na današnjoj sjednici Presjedništva SDA, pojašnjava, konstatovano je da je vrijeme da se krene u formiranje vlasti.

- Ja očekujem od iduće sedmice da krenu razgovori po ovom pitanju i da se taj proces ubrza. Ovisno naravno i o drugim partnerima koji će biti dio ovog procesa zavisi koliko će to brzo ići, ali mislim da sve te nepoznanice koje stoje na putu formiranja vlasti trebalo bi na neki način da budu riješene u toku maja i da u ovom mjesecu i dobijemo vlast i na državnom i federalnom nivou. To je naše opredjeljenje - zaključio je Softić.

U nastavku pročitajte zaključke koje je Predsjedništvo SDA donijelo na današnjoj sjednici:

1. Imajući u vidu zabrinjavajući razvoj političkih i sigurnosnih prilika u BiH i regionu, i historijski značaj adekvatnog odgovora na te izazove, SDA poziva na formiranje snažnog patriotskog političkog saveza u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti na državnom nivou i u F BiH. Pred rastućim prijetnjama neophodno je sva politička rivalstva staviti u stranu i zajednički se boriti za odbranu suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH i za očuvanje mira, stabilnosti i sigurnosti u zemlji. Okosnicu ovog političkog saveza vidimo u saradnji SDA, DF i SBB.

2. SDA pozdravlja stavove i diskusije u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija povodom izvještaja Visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Valentina Inzka u kojima je jasno istaknuto da su vlasti RS odgovorne za stalno izazivanje krize i nepoštivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma. Poseban značaj imaju stavovi ambasadora SAD, Velike Britanije, Njemačke, Francuske i Poljske u kojima se jasno osuđuju negiranje genocida, negiranje presuda Haškog tribunala i pokušaj revidiranja historije, te kojima je zatražen pojačan angažman OHR-a koji bi uključivao i upotrebu „Bonskih ovlasti.

3. SDA pozdravlja odlučan stav Njemačke i Francuske o nepromjenjivosti granica na Balkanu iznesen na samitu o zapadnom Balkanu odžanom u Berlinu.

4. SDA pozdravlja intenziviranje prisustva Sjedinjenih Američkih Država u BiH koje je vidljivo kroz posjete zamjenika državnog sekretara SAD Johna Sullivana, zamjenika pomoćnika državnog sekretara SAD Matthewa Palmera, zamjenika direktora CIA-e Vaughna Bishopa, komandanta Zajedničkog štaba NATO snaga u Napulju admirala Jamesa Foggoa i drugih zvaničnika.

Ovaj pojačani i rastući angažnman potvrđuje nastavak podrške SAD za napredatk suverene i cjelovite BIH na njenom putu ka evroatlanskim integracijama.

5. SDA podržava inicijativu 12 udruženja žrtava genocida i ratnih zločina kojom se od domaćih parlamenata traži donošenje zakona o zabrani negiranja genocida. SDA traži od klubova SDA u PS BiH i Parlamentu Federacije BiH da se aktivno odazovu ovom pozivu.

Očekujemo da prozvani i odgovorni predstavnici međunoradnih institucija odgovore na poziv i zahtjeve žrtava genocida i ratnih zločina te da upotrijebe raspoložive instrumente kako bi se poništile anticivilizacijske odluke vlasti entiteta RS o imenovanju studentskog doma po presuđenom ratnom zločincu Radovanu Karadžiću i o odlikovanju drugih ratnih zločinaca.

6. SDA izražava zahvalnost Parlamentu Kraljevine Belgije na usvojenom zakonu kojim se zabranjuje negiranje, minimiziranje i osporavanje genocida u Bosni i Hercegovini. Pozdravljamo i zahtjev izvjestioca Evropskog parlamenta za BiH Cristiana Dan Prede, koji je od Evropske komisije zatražio očitovanje o negiranju genocida i veličanju ratnih zločinaca u entitetu RS.

7. Predsjedništvo SDA osuđuje usvajanje Nacrta izmjena i dopuna Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima entiteta RS koji je usvojila Narodna skupština RS. Predviđeno formiranje rezervnog sastava vodi postupnoj militarizaciji policije entiteta RS i njenom pretvaranju u paravojne snage. Time se narušava balans u broju policijskih snaga u bh. entitetima i destabilizira sigurnosna situacija u BiH.

8. S obzirom na to da entitet RS, uprkos upozorenjima domaćih i međunarodnih zvaničnika, nije odustao od zabrinjavajućeg jačanja i naoružavanja policijskih struktura, SDA insistira da entitet Federacija BiH i kantoni poduzmu recipročne mjere. Stoga od zakonodavne i izvršne vlasti u FBiH i kantonima tražimo da donesu potrebne odluke i izmjene zakona koje će omogućiti popunjavanje aktivnog sastava policije, kao i formiranje rezervnog policijskog sastava.

9. SDA pozdravlja potpisivanje Ugovora o slobodnoj trgovini između Bosne i Hercegovine i Republike Turske i Memoranduma o razumijevanju za autoput Sarajevo – Beograd tokom zvanične posjete članova Predsjedništva BiH Ankari.

Bh. institucije i privrednike pozivamo da u punom kapacitetu iskoriste izuzetno povoljan Ugovor o slobodnoj trgovini sa Turskom za jačanje domaće ekonomije.

Nadležna ministarstva i institucije pozivamo da ubrzaju aktivnosti na pripremi odluka i dokumentacije potrebne za gradnju autoputa Sarajevo – Beograd kroz BiH, kako u ovom projektu ne bismo zaostajali za izgradnjom u Srbiji.

10. SDA pozdravlja zaključke Samita Brdo-Brijuni održanog u Tirani s posebnim naglaskom na zaključak koji priključenje Zapadnog Balkana Evropskoj uniji proglašava kao strateško pitanje EU. Očekujemo da proces svih zemalja Zapadnog Balkana i BiH pridruživanja Evropskoj uniji bude ubrzan.

 

 

(24sata.info)

Pošaljite Facebook komentar