Očekujemo klizišta i odrone u RS, ali ne i poplave kao 2014.godine

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić smatra da se usljed najavljenih obilnih padavina, narendih dana mogu očekivati klizišta i odroni, ali ne i značajna izlivanja velikih rijeka.

Foto: 24sata.info

-Neće se ponoviti majske poplave iz 2014. godine – naveo je Pašalić, ali i dodao da postoji potencijalna opasnost u slivovima rijeka Une, Sane, Vrbasa i Bosne.

Ističući da su sve nadležne službe u tom bh. entitteu spremne za obilne padavine, on je dodao da će sigurno biti i bujičnih vodotoka i poplava, posebno u urbanim područjima, navodeći da su lokalne uprave informisane kako treba da se ponašaju. 

Nakon sastanka sa predstavnicima Hidrometeorološkog zavoda, „Voda“, Uprave civilne zaštite, te Hidroelektrane „Bočac“, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS je rekao da će u pojedinim dijelovima entiteta padavine iznositi i više od 200 litara po metru kvadratnom, a veće količine kiše se očekuju u sjeverozapnom dijelu RS.

Direktor Civilne zaštite Mile Međed je rekao da su preduzete sve preventivne mjere da bi nadležne institicije, ukoliko dođe do poplava, mogle efikasno odgovoriti. 

Po njegovim riječima, u stanje pripravnosti stavljene su i sve specijalizovane jedinice Uprave zaštite i spašavanja na vodi i pod vodom, pumpe visokog kapaciteta i određeni sportski klubovi i nevladine organizacije, koji su se do sada odazivali u odbrani od poplava. 

Direktor Hidrometeorološkog zavoda Tomislav Šajić je dodao da za sada nema razloga za širenjem panike među građanima i da će biti blagovremeno obaviješteni o razvoju situacije te da se neće ponoviti poplave iz 2014. godine.

 

 

( FENA)

Pošaljite Facebook komentar