Počinje rekonstrukcija centralnom spomen obilježja u Goraždu

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Dugo najavljivana rekonstrukcija centralnog spomen obilježja “Goražde grad heroj, svojim braniocima” sa izgradnjom “Kapije života” zvanično je otpočela nakon što je kantonalna Vlada jučer dala saglasnost za potpisivanje ugovora s odabranim izvođačem radova.

Foto: FENA - 24sata.info

Kako je na današnjoj pres-konferenciji kazao ministar za boračka pitanja BPK Edin Aganović, ugovor sa firmom GPD “Drina” bit će potpisan naredne sedmice.

- Nakon toga kreće prva faza realizacije ovog projekta koja podrazumijeva betonske radove i izgradnju “Kapije života”, a druga faza kamenorezačke radove, odnosno ispisivanje imena branilaca na spomen obilježju. Mi smo aplicirali i prema federalnom ministarstvu za jedna dio sredstava po javnom pozivu kako bi Goražde i BPK konačno dobili spomen obilježje kakvo zaslužuju branioci ovog grada i dostojno mjesto na kojem će se obilježavati datumi, događaji i ličnosti iz odbrambeno-oslobodilačkog rata - kazao je Aganović.    

Dodao je da vrijednost radova prve faze iznosi oko 63.000 KM.

- Sredstva su predviđena u budžetu, jedan dio po sporazmu izdvojit će i Gradska uprava i jedan dio već nam je uplatila goraždanska kompanija. Druga faza koštat će oko 80.000 KM i to ćemo vjerovatno raditi naredne godine, s obzirom na stanje u budžetu - kazao je ministar za boračka pitanja BPK Goražde.

Idejni i glavni projekat radila je goraždanska firma Aring doo.

 

 

 

(FENA)

Pošaljite Facebook komentar