Potpisan Sporazum o prenosu sredstava namijenjenih sanaciji Alipašine džamije

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo (KS) osiguralo je 15.000 KM, namijenjenih za rekonstrukciju i sanaciju Alipašine džamije u Sarajevu.

Foto: FENA

Tim povodom, ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS Damir Filipović i predsjednik Medžlisa Islamske zajednice (IZ) Sarajevo Jusuf Zahiragić potpisali su danas Sporazum o prenosu spomenutih sredstava na Medžlis.
 
Filipović je izjavio kako je u Budžetu resornog ministarstva prvi put uvrštena stavka koja je najneposredije u funkciji rekonstrukcije, adaptacije, sanacije, otkupa i izgradnje  vjerskih i kulturno historijskih objekata na području KS, te da je, istovremeno, sa svim vjerskim zajednicama u BiH inicirana saradnja na tom planu.
 
Istaknuo je kako se radi o početku saradnje koja će biti nastavljena, najavljujući da će izdvajanja u tu svrhu u budućnosti biti uvećana, s obzirom na potrebe i značaj očuvanja kulturne baštine i u konačnici oslikavanja svih specifičnosti i bogatstva bh. duha, te naglašavajući važnost iznalaženja efikasnih sistemskih rješenja u tom pogledu.
 
Uz zahvalnost iskazanu povodom uspješne saradnje i dodjele novčanih sredstava, predsjednik Medžlisa IZ Sarajevo Jusuf Zahiragić je kazao kako će naznačena sredstva biti usmjerena na izradu projektne dokumentacije neophodne za sanaciju Alipašine džamije, potcrtavajući da se u starom gradskom jezgru nalazi više objekata koji su od posebnog kulturno-historijskog značaja.
 
Dodao je kako nakon rekonstrukcije Careve džamije i potpisivanja Ugovora s  Turskom agencijom za međunarodnu saradnju i kordinaciju (TIKA) za unutarnje oslikavanje te džamije, slijedi rekonstrukcija i adaptacija Alipašine džamije, te da su aktuelni projekti i planovi koji se odnose na obnovu/rekonstrukciju Baščaršijske i Bistričke džamije.   
 
Kako je najavljeno, nakon potpisivanja Sporazuma u prostorijama Islamske zajednice na Bistriku, danas će biti upriličeno potpisivanje sporazuma u prostorijama Jevrejske općine Sarajevo s njenim predsjednikom Borisom Kožemjakinom, za čiju je realizaciju, također, osigurano 15.000 KM iz Budžeta resornog kantonalnog ministarstva.

(FENA)

Pošaljite Facebook komentar