Lukač: Prate se aktivnosti paradžemata i vehabija

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske (RS) Dragan Lukač tvrdi da u Bosni i Hercegovini postoji bojazan od terorističkih akata, jer, kako ja naveo, još uvijek postoje "desetine paradžemata u kojima se uglavnom nalaze pripadnici vehabijskog pokreta koji ne poštuju zakone ove zemlje".

Foto: 24sata.info

-Znamo da je proteklih godina u BiH bilo više terorističkih akata, koji su nažalost odnijeli i živote. Sve što se dešavalo proteklih godina nije isključeno da se neće dogoditi i u nekom narednom periodu. Svi teroristički napadi u BiH ranije su došli od tog pokreta i ne možemo da zanemaramimo i zaboravimo njihove aktivnosti, kao i povratak sa sirijskog, iračkog i ratišta bliskog istoka, povratak džihad ratnika, koji su otišli iz BiH i taj broj je veći nego iz bilo koje druge evropske zemlje – rekao je Lukač.
 
Mnogi od tih ljudi su se, kaže, već vratili, neki čekaju da budu deportovani u BiH, a nedavno je osobe koje su prepoznate kao potencijalni terioristi u BiH deportovala i Njemačka.
 
-Sve to MUPRS-a, njegova Uprava za borbu protiv terorizma, intenzivno prati, razmjenuje podatke s partnerskim službama kako bi imali pod kontrolom sve one koji bi mogli da naprave neki teororistički plan u BiH - rekao je.
 
U pauzi radionice na temu "Prevencija radikalizma, nasilnog ekstremizma i terorizma – institucionalni pristup Vlade Republike Srpske“, koju je organizovalo je MUPRS-a, podsjetio je da je entitetska vlada 2016. godine donijela Akcioni plan o borbi protiv terorizma i ekstremizma, a iste godine je formirano koordinaciono tijelo za nadzor povođenja tog dokumenta.
 
Time se, kaže, daje doprinos velikoj svjetskoj koaliciji za borbu pritiv terorizma i ekstremizma, a sarađuju sa svim bezbjednosnim i obavještajnim agencijama u BiH po pitanju razmjene informacija o ljudima koji mogu biti potencijalni teroristi.
 
 
(FENA)

Pošaljite Facebook komentar