Malezijska delegacija posjetila mostarskog muftiju

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

U okviru posjete Bosni i Hercegovini, specijalni izaslanik premijera Malezije Mujahid Yusof (Mudžahid Jusuf) s višečlanom delegacijom u četvrtak je posjetio mostarskog muftiju Salem ef. Dedovića.

Foto: FENA - 24sata.info

"Drago mi je da sam danas imao priliku čuti od muftije da se i on u svom radu zalaže i zagovara iste principe koje i mi promoviramo i u našoj zemlji i na međunarodnom planu", kazao je Mujahid Yusof.

U kratkom razgovoru muftiji Dedoviću predstavio je model organiziranja malezijske države sastavljene od više nacionalnih, etničkih, kulturnih i vjerskih zajednica.

"Taj malezijski model je poželjan i prihvatljiv. Radi se o modelu koji je izgrađen na idejama pluralizma, na idejama otvorenog islama, uvažavanja i saradnje. Radi se o mirotvornom konceptu i drago nam da je 'Njegova ekselencija' prepoznala te elemente i u našoj filozofiji i idejama koje propagiramo, za koju tražimo sagovornike i podršku u Mostaru i u Hercegovini u cjelini", istakao je muftija Dedović.

Ocijenio je da su malezijska iskustva pluralizma dragocjena i značajna za današnji globalizirani i međusobno povezani svijet u kojem ne bi smjelo biti isključivosti.

"Isključivosti se, nažalost, pokušavaju nametati i potencirati. Malezija je otvorena zemlja s prepoznatljivim modelom unutrašnje kohezije koji daje rezultat na svim drugim planovima, i to je nešto što je poželjno i nešto na čemu i mi trebamo insistirati ako želimo uhvatit korak sa svijetom i vremenom u kojem živimo. Za nas u Bosni i Hercegovini je jako važno da su odnosi sa Malezijom u ekspanziji, da sve veći broj malezijskih turista dolazi u našu regiju i da se turizam, kao važna grana privrede za Mostar i Hercegovinu i dalje nastavi razvijati", kazao je muftija, priopćilo je Muftijstvo mostarsko.

 

 

 

( FENA)

Pošaljite Facebook komentar