Obilježena 27. godišnjica pogibije heroja Safeta Hadžića i njegovih saboraca

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Delegacija Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata prisustvovala je obilježavanju 27. godišnjice pogibije Safeta Hadžića - heroja odbrambeno-oslobodilačkog rata, dobitnika najvećeg ratnog priznanja “Zlatni ljiljan” i njegovih saboraca.

Foto: FENA

Položila je cvijeće na spomenik koji je podignut u čast ovog gazije ispred Općine Novi Grad Sarajevo, a zatim i na spomen-ploču smještenu u krugu preduzeća „Pretis“ na mjestu pogibije rahmetli Hadžića i njegovih saboraca, kao i na teretnoj kapiji preduzeća „Pretis“ prisjećajući se akcije pripadnika MUP-a RBiH Specijalne jedinice "BOSNA".

Ova akcija se smatra jednom od presudnih za očuvanje grada Sarajeva a samim tim i BiH. Protuoklopna sredstva izuzeta iz ove fabrike, spriječila su ulazak neprijatelja u grad, osujetila presijecanje grada Sarajeva na potezu Vraca- Pofalići-Vogošća te prodor tenkova i drugih oklopnih vozila tenko-prohodnim pravcima.

Safet Hadžić je bio među prvim organizatorima otpora bosanskohercegovačkih patriota koji su se usprotivili podjeli države i organizirali Patriotsku ligu BiH. Poginuo je 18. aprila 1992. godine u akciji izuzimanja naoružanja u fabrici namjenske industrije “Pretis” u Vogošći, sa saborcima Nerminom Zeljkovićem, Seadom Velićem, Fahrudinom Čavčićem, Almirom Islamovićem i Senadom Čirićem. U to vrijeme obavljao je dužnost predsjednika Kriznog štaba Patriotske lige za regiju Sarajevo.

Ukopan je na Šehidskom mezarju Kovači gdje je također položeno cvijeće uz prigodan vjerski program.

Posthumno mu je dodijeljen čin brigadnog generala i odlikovan je najvećim ratnim priznanjem "Zlatni ljiljan" 1992. i jedan je od devet heroja u BiH odlikovanih „Ordenom heroja oslobodilačkog rata“, navedeno je u saopćenju Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata.


(FENA)

Pošaljite Facebook komentar