Kolektivna dženaza za 20 Vlaseničana u subotu na mezarju "Rakita"

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Iz Komemorativnog centra u Tuzli sutra će biti ispraćeno dvadeset tijela vlaseničkih žrtava koje će u subotu biti ukopane nakon podne namaza na Šehidskom mezarju "Rakita" u Vlasenici.

Arhiv / 24sata.info

Predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Vlasenica Mujo Hadžiomerović izjavio je danas na pres-konferenciji da je veoma važno da što više njihovih sugrađana dođe na ovu kolektivnu dženazu, s obzirom da su od prošle godine pokrenute krivične prijave za čelnike Kriznog štaba.
 
-Međutim, nama iz nepoznatih razloga, kasni se sa glavnim pretresima. Opravdanje je da je to zbog bolesti, kako sudija, tužilaca tako i onih protiv kojih je pokrenuta prijava. Kvalifikacija krivične prijave je zločin protiv čovječnosti, ali slobodno možemo reći da je u Vlasenici bio genocid bez obzira na presudu u Haagu kojom je Vlasenica ispuštena – rekao je Hadžiomerović.
 
U Vlasenici je stradalo, kako je rekao, dvije i pol hiljade ljudi. Do sada je pronađeno i ukopano njih oko hiljadu i pet stotina, a za hiljadu Vlaseničana se još traga.
 
- Tijela su pronađena na 109 lokacija, u 12 masovnih grobnica. Najveća među njima je grobnica Ogradice koja se nalazi između Han Pijeska i Kladnja gdje su pronađene 243 žrtve. Muškaraca je stradalo 2.227 ili 90 posto, a žena 223 ili 10 posto. Maloljetnih žrtava je 288. Najmlađa žrtva je Aida Ahmetović koja je rođena 1. januara 1991. godine, a ubijena je 23. augusta 1992. godine. Najstarija žrtva je Mujo Begić koji je, kada je ubijen, imao 89 godina - rekao je Hadžiomerović.
 
Žrtve i porodice stradalih smatraju da je u Vlasenici počinjen veliki zločin nad civilnim stanovništvom te su nezadovoljni da su za monstruozne zločine odgovarali samo trojica ljudi.
 
- Među njima, prvooptuženi u Haagu je Dragan Nikolić Jenki koji je i izdržao kaznu. U njegovom priznanju može se pronaći da je Vlasenica u Srednjem Podrinju imala najveći logor kroz koji je prošlo 8 000 Podrinjaca. Na domaćem sudu, Sudu BiH osuđeni su Dragan Bastah na 22 godine zatvora, Goran Višković na 18 godina zatvora. Nama zato nije jasno zašto od marta prošle godine nije počeo glavni pretres za čelnike Kriznog štaba – istaknuo je Hadžiomerović.
 
Podsjećanja radi, među čelnicima Kriznog štaba je i Mićo Kraljević, sadašnji načelnik Općine Vlasenica.
 
Imam Medžlisa Islamske zajednice Vlasenica Nurdin Grahić rekao je da će tijela žrtava, kao i svake godine, biti dočekana sutra u Vlasenici oko 19 sati u Memorijalnom centru Rakita. Tu će tijela prenoćiti. Dan poslije protokol počinje u 11.30 sati kada će biti odata počast svim žrtvama polaganjem vijenaca i učenjem Fatihe.
 
U 12.30 sati započet će vjerski dio, a nakon podne namaza dženazu će predvoditi zamjenik reisu-l-uleme Husein ef. Smajić.
 
U subotu će svoja dva brata Mehu Ferhatovića i Mirsada Ferhatovića, ukopati Mensur Ferhatović koji je dosad na drugoj kolektivnoj dženazi sahranio oca Bajru Ferhatovića i trojicu daidža. Njegov otac je pronađen u masovnoj grobnici u Ogradicama.
 
- Obdukcijski nalaz je pokazao da se radilo o streljanju u potiljak iz neposredne blizine. Moj otac je tada imao 60 godina. Nakon ovoliko godina mi smo ovo doživjeli kao satisfakciju jer ćemo sahraniti njihove kosti i moći ćemo im proučiti Fatihu – kaže Mensur Ferhatović.
 
Iz Medžlisa Islamske zajednice Vlasenica zatražili su efikasniji rad bosanskoherecegovačkog pravosuđa kada su u pitanju predmeti ratnih zločina.

(FENA)

Pošaljite Facebook komentar