Plenković i Čović komentirali informacije o vrbovanju selefija

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Premijer Hrvatske Andrej Plenković odbacio je navode o tome da su hrvatski obavještajci vrbovali pripadnike selefijskog pokreta za krijumčarenje naoružanja u BiH.

Foto: 24sata.info

"Moram priznati da je riječ o jednoj vrlo kreativnoj manipulaciji", rekao je Plenković novinarima u Neumu, prenose Vijesti.ba.
 
Kako je istakao, Sigurnosno-obavještajna agencija Hrvatske oglasila se takođe saopštenjem u kojem je ove navode odbacila.
 
"Hrvatska je zemlja koja se bori protiv terorizma. U toj borbi sarađuje sa svojim partnerima. Smatramo da nam je BiH partner u borbi protiv terorizma i tako će i ostati", rekao je Plenković.
 
Ocijenio je da su navodi o vrbovanju selefija "kompletna besmislica", koju u potpunosti odbacuje.
 
"Naša saradnja sa tijelima u BiH koja se bave ovom temom, odnosno protivterorističkim aktivnostima i razmjenama informacija, redovna je i trajna. Koliko ja znam, naša agencija je tražila od agencije u BiH da se očituje o ovim navodima, te da dobijemo malo širu sliku", kazao je premijer Hrvatske.
 
Što se tiče involviranja hrvatskih diplomatskih predstavnika i navoda da su koordinisali aktivnostima u vezi sa vrbovanjem selefija, Plenković je rekao da je to "još veći nonsens".
 
"Oni su tu u skladu sa Bečkom konvencijom, rade svoj posao. Nisu tu da se bave bilo čim drugim, niti se time bave", poručio je Plenković.
 
Čović: Izvrnute vrijednosti, manipulacije
 
Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović komentirao je danas u Neumu informacije o vrbovanju selefija u BiH od strane hrvatskih diplomata i obavještajaca.
 
"Ne čudi me ovo kada se nalazimo u situaciji u kakvoj jesmo, skređemo pozornost sa ključnih tema, ali manipulirati na takav način da djeluju dužnosnici ove političke opcije HDZ, mislim da prevazilazi čak i ono što se od tih ljudi očekivalo zadnjih godina. Možda ovo ne bi trebalo ni komentirati da jučer nismo imali jednu isto tako izvrnutu vrijednost kako su isto tako dužnosnici HDZ-a odbili optužiti okupljanje četnika u Višegradu. To u najmanju ruku vrijeđa zdravu pamet, ali on neupućeni vrlo brzo prenesu tu vijest. Mi imamo vrlo jasan stav prema svim udruženjima koja ne njeguju toleranciju u BiH, koji gaje mržnju i podjele, i koji su prijetnja za bilo koga u BiH", kazao je Čović.
 
On je poručio kako se time trebaju baviti institucije BiH, ali je, kako je kazao, zabrinjavajuće da i kroz te institucije dođu ovako izvrnute vrijednosti, dezinformacije koje ćemo sad utvrđivati i vrlo brzo ćemo shvatiti da je to bila samo potreba da skrenemo pažnju i usmjerimo pažnju javnosti u BiH na nešto drugo.
 
"Mi moramo biti zabrinuti dok god postoje takve skupine, ne samo ove u Višegradu, nego i sve druge bez obzira gdje se nalaze u BiH. Još više zbog onih skupina koje su danas infiltrirane u policijski i obavještajni sektor u BiH koji mogu polučiti ovakve informacije. Niti ima takvih aktivnosti od strane predstavnika HDZ-a, niti se te aktivnosti stvarno dešavaju na taj način u BiH, ali će institucije morati raditi svoj posao", istakao je Čović.  
 
Lider HDZ-a je dodao kako će tražiti odgovornost, ali da su svjesni i kako će završiti taj zahtjev o traženju odgovornosti.
 
"To je ambijent u kojem mi živimo u BiH, i zbog toga je na nama, kao najmalobrojnijem narodu, i teret. Zbg toga želimo sačuvati, a jučer smo sačuvali Dom naroda upravo od takvih upada i potebe za politiziranjem i populizmom, jer se upravo nešto slično ž+eli i tamo uraditi, i ubuduće ćemo biti prijetnja takvim da nešto slično mogu uraditi", zaključio je Čović.

 

(24sata.info)

Pošaljite Facebook komentar