Halilović: Stezali smo obruč, nije bilo mogućnosti da se Gačić izvuče

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Policijski Komesar KS Mevludin Halilović otkrio je danas na vanrednoj konferenciji za novinare na koji način je policija locirala, a potom i likvidirala višestrukog ubicu Edina Gačića, za kojim se tragalo od prošlog ponedjeljka zbog ubistva Sauda Sultanića u Podorašcu kod Konjica i pripadnika FUP-a Mahira Begića u Suhodolu kod Tarčina.

Arhiv / 24sata.info

Halilović je podsjetio je da je više policijskih agencija bilo uključeno u potragu za višestrukim ubicom Gačićem, te da je u posljednje vrijeme bilo puno informacija o lokaciji i kretanju ovog lica. 
 
"Međutim, moram reći da je sinoć informacija od strane OSA-e, koja je podijeljena sa rukovodiocima policijskih agencija koje su bile uključene u potregu za ovim licem, rezultirala sačinjavanjem plana na nivou Operativnog štaba. U jutarnjim satima krenulo se u realizaciju tog plana. Više policijskih agencija na čelu sa FUP-om i Specijalnom jedinicom, te Upravom policije MUP-a KS krenulo je u pregled i pretres šireg lokaliteta na prostoru između Hadžića i Kiseljaka. U poslijepodnevnim satima pripadnici Uprave policije MUP-a KS došli su do relevantnog traga koji je na kraju doveo do izvršioca ovog krivičnog djela", ispričao je komesar Halilović.
 
On je potvrdio da Gačić, kada je lociran, nije htio da se preda na poziv policijskih službenika.
 
"Došlo je do upotrebe vatrenog oružja od strane pripadnika policije i tom prilikom je lišeno života navedeno lice. U razmjeni vatre koja je uslijedila netom prije toga lakše je povrijeđen policijski službenik policijske Uprave. Radi se o okrznuću i on je u stabilnom stanju i van životne opasnosti. Trenutno se nalazi na terenu. Povreda je zbrinuta", kazao je Halilović.  
 
On se zahvalio građanima na saradnji, razumijevanju i strpljenju.
 
"Želim da poručim da policijske snage u FBiH mogu izvršiti bilo koji zadatak, ukoliko se stvore pretpostavke za zajedničko djelovanje na čitavom prostoru FBiH. To je pokazala i ova akcija", poručio je Halilović. 
 
Na pitanje novinara, on je precizirao kako je došlo do lociranja, a potom i likvidacije Gačića.
 
"Mi smo od samog događaja bili zatrpani informacijama koje smo provjeravali. U toku sinoć smo imali jednu informaciju od strane OSA-e. Naša rukovodstva su u zatvorenom krugu pripremili jedan plan i u jutarnjim satima se pristupilo realizaciji tog plana gdje smo izvršili podjelu terena. Sticajem okolnosti, pripadnici MUP-a su bili na tom tragu. Nakon intenzivne potrage od jutarnjih sati, provjera, došli do izvršioca. Stezali smo obruč tako da smo osigurali čitav prostor, uži lokalitet, tako da nije bilo mogućnosti da se izvuče iz te situacije", kazao je Halilović.  
 
Na mjestu Gačićeve likvidacije u toku je uviđaj.
 

 

(Vijesti.ba)

Pošaljite Facebook komentar