Istozvučnici: Nikšić kao Busuladžić

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

U životu nisam pročitala više od tri rečenice Mustafe Busuladžića.

Foto: Analiziraj.ba

One tri koje su, vjerovatno, svi već čuli, ili pročitali:  1) “Kod nas su se ljudi borili protiv Židova i njihovih špekulacija, protiv njihovih prevara i izrabljivanja. 2) “Njih je nestalo iz čaršije, ali je u čaršiji ostao židovski duh špekulacije, podvaljivanja i nabijanja cijena i lihvarenja u tolikoj mjeri da pokvarenost sitnih trgovaca, bez obzira na vjeru, zasjenjuje rad nestalih Židova.” 3) “Nakon teških i skupo plaćenih iskustava prošlosti ne smijemo se uspavljivati trabunjanjima moderne žene koja zahtjeva ista prava kao i muškarac, zaboravljajući duboke  duševne razlike koje je dijele od muškarca.”
 
Bio rod – ne bio,  nisam se nikad mogla natjerati da pročitam četvrtu. Meni su i ove tri bile sasvim dovoljne da zaključim da se radi o antisemiti, muškom šovinisti i fanatiku čija mi trabunjanja nanose duboku duševnu bol, i zbog toga na njih više ne želim trošiti vrijeme.
 
Damira Nikšića sam čitala i slušala. Oduševljeno. Gotovo fanatično. Zasipala sam linkovima njegovih vlogova i blogova svoju FB stranicu i inboxe svojih prijatelja kad god nisam imala dovoljno vremena, ili kuveta da jasno artikulišem svoja demokratsko-socijalistička, ili socijalističko-demokratska uvjerenja – ovisno sa koje se strane Atlantika u tom trenutku nalazila.
 
I glasala sam za njega dva puta, najprije na lokalnim, a onda i na ovim posljednjim općim izborima u Bosni i Hercegovini.
 
A onda je Nikšić u subotu naveče u vlogovima koje sam pomno pratila, neke ljude nazvao ‘prdonjama’, a neke druge u toku sjedinice GO SDP-a nazvao drugim pogrdnim imenima, i ja sam nakon toga prestala da ga pratim na Facebooku i YouTubeu. Nisam više mogla. Bila sam zaprepaštena. Osjećala sam duboku duševnu bol  i na njegova video-javljanja nisam više željela trošiti vrijeme.

Kompletan tekst pročitajte na LINKU.
 
 
 
Piše: Adisa Busuladžić
 
(Analiziraj.ba)

Pošaljite Facebook komentar