Mostar može biti jedino stolni grad bh. multietničnosti

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Čovićevu tezu da je Mostar "stolni hrvatski grad" treba shvatiti onoliko ozbiljno koliko, recimo, i Dodikovu tezu da je Sarajevo Teheran, napisao je na svom FB profilu pisac i direktor Muzičkog centra "Pavarotti" Elvedin Nezirović.

Foto: 24sata.info

"Jer Mostar niti je nastao, niti se kada u svojoj historiji razvijao isključivo kao hrvatski grad, baš kao što se ni sam lokalni hrvatski identitet nije razvijao odvojeno, već u stalnom, prožimajućem odnosu s ostalim lokalnim etničkim identitetima (jevrejskim, srpskim, bošnjačkim/muslimanskim). Samim tim, antropološki je pogrešno nazivati ga "stolnim hrvatskim gradom", odnosno iz samog sadržaja pojma "stolnosti" isključivati sve ostale lokalne etničke skupine. Da uprostim: termin "stolnosti" u Mostaru djeljiv je, najmanje, s brojem četiri, što znači da je u svakom pojedinačnom slučaju on nedovršen, parcijalan, a samim tim i naučno irelevantan", napisao je Nezirović i zaključio:

"Iz ovoga proizilazi jedino logično objašnjenje: ako je Mostar stolni grad ikoga ili ičega onda jedino može biti stolni grad bh. multietničnosti".

(24sata.info)

Pošaljite Facebook komentar