Migranti i izbjeglice iz Talgo voza izmješteni u autobuse

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Pripadnici policije Unsko-sanskog kantona (USK) rano jutros onemogućili su ulazak grupe od 150 migranata i izbjeglica u Bihać. Ova grupa je zaustavljena na Željezničkoj stanici u Bihaću, gdje su doputovali Talgo vozom iz Sarajeva.

Foto: FENA

- Policijski službenici su ovim nastavili provoditi mjere onemogućavanja priliva novog broja migranata na područje Bihaća i Velike Kladuše, što je u skladu sa zaključkom Operativne grupe za koordinaciju aktivnosti i nadzor nad migrantskom krizom u USK, ali i saglasnosti ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića. Razlog je naravno preopterećenost postojećih smještajnih kapaciteta na području našeg kantona, ali i držanje sigurnosne situacije pod kontrolom - rekla je glasnogovornica Ministarstva unutrašnjih poslova USK Snežana Galić.
 
Migranti i izbjeglice su iz Talgo voza izmješteni u autobuse, te će pod policijskom pratnjom biti transportovani  u prihvatni migracioni centar „Ušivak“ u Hadžićima.
 
- Međunarodna organizacija za migracije (IOM) je sedam migranata iz grupe koja je doputovala Talgo vozom, ipak smjestila u prihvatne centre u Bihaću. Riječ je o ranjivoj kategoriji, odnosno porodici s djecom i invalidima - dodala je Galić.
 
Iz MUP-a USK potvrđeno je i da je od 23. oktobra onemogućen dolazak oko 1500 migranata u Bihać, gdje prema posljednjim informacijama već boravi više od 3. 000 migranata i izbjeglica.

 

(FENA)

Pošaljite Facebook komentar