FOTO / Protest u Lukavcu: Građani najavljuju blokadu institucija

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Nekoliko stotina građana Lukavca danas se okupilo na protestu protiv zagađenja okoline, s kojeg su vlastima poslali zahtjeve da se pod hitno nešto počne rješavati u jednoj od najzagađenijih općina u Evropi.

Foto: Anadolija

"Obraćamo se vlastima na svim nivoima sa zahtjevima da se nabave mjerne stanice i da imamo uporedne vrijednosti, da interna mjerenja velikih zagađivača budu dostupna građanima. Zatim, tražimo od inspekcija, tužilaštva i nadležnog suda da preduzme sve zakonom predviđene mjere protiv zagađivača okoliša, te da se provjeri da li su direktori fabrika kao odgovorne osobe zloupotrijebile položaj i ovlasti. Pozivamo i Valentina Inzka, visokog predstavnika OHR-a u BiH, da u skladu sa svojim ovlastima građanima Lukavca omogući osnovno ljudsko pravo na ekološki prihvatljiv i čist okoliš", naveo je Adem Mahović, član Predsjedništva Foruma za zaštitu okoliša općine Lukavac.

Abdel Đozić, profesor sa Tehnološkog fakulteta u Tuzli, navodi da će ovaj problem na ovom području biti prisutan i narednih godina te da se stanje zraka neće promijeniti. Naprotiv, navodi Đozić, prema svim pokazateljima zagađenje će biti i veće nego sada.

Proteklih su dana mjerenja čestičnih tvari Pn 2,5 prešla 200 mikrograma po metru, granica prema kojoj se u svijetu proglašava alarmantno stanje. No, u Lukavcu i okolini to se nije dogodilo.

"Mi smo u epizodi alarmantne situacije kada su u pitanju Tuzla, Lukavac i Zenica. Struka se ništa ne pita jer u ministarstvima i agencijama rade ljudi koji miješaju pojmove ekologije i zaštite okoliša. Čitav sistem u zaštiti okoliša u FBiH je indolentan. Kada govorimo o zagađenju, govorimo o kumulativnom zagađenju i ovdje imamo saobraćaj i individualna ložišta, ali naravno, najveći su zagađivači industrijski kapaciteti. Ovaj sistem zagađivanja je decenijski , a sa razvojem sistema za monitoring zraka i statističkim podacima o broju oboljelih, dolazimo do saznanja koliko nam sve to šteti. Ako smo se do sada trovali, moramo li tako živjeti i narednih pet-deset godina", ogorčen je Đozić.

S današnjeg protesta građani su poručili da je stanje neizdrživo i da će, ukoliko ne bude pomaka u zaštiti protiv zagađivanja, doći do građanskog neposluha i blokade institucija koje se bave pitanjem okoliša.

(AA)

Pošaljite Facebook komentar