Mostarski prečistač otpadnih voda u probnom radu do kraja godine

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Kapitalni mostarski projekat vrijedan 130 miliona KM, izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i pripadajuće kolektorske mreža, trebao bi u narednoj godini doživjeti svoj završetak, nakon čega bi sve konačno trebalo biti pušteno u funkciju.

Foto: Klix.ba

Radmila Komadina, glavna savjetnica gradonačelnika Grada Mostara, za Klix.ba je izjavila kako je izgrađeno postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda dobilo rješenje od Federalnog ministarstva prostornog uređenja da se može pustiti u probni rad.

"Rješenje o probnom radu vrijedi do kraja 2018. godine, a probni rad je započeno 20. juna. Završena je faza koja se odnosi na mokro testiranje. Do kraja godine se rade ostale predviđene faze testiranja", izjavila je Komadina.

Kaže kako na postrojenju koje je smješteno u južnom području grada, postoji cijeli tim ljudi različitih stručnih profila. Osiguraje se da dotok otpadne vode bude kontinuiran i u količinama koje su pogodne za testni rad.

"Do kraja godine očekujemo da se ispitaju sve faze, da se sve završi na zadovoljavajući način, te da će komisija koja je formirana od Federalnog ministarstva prostornog uređenja moći završiti svoj rad, tj. da će ona utvrditi da novoizgrađeno postrojenje može nesmetano da radi. U 2019. godini predviđeno je puštanje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u nesmetani rad", kazala je Radmila Komadina.

Kolektorska mreža je već spojena na postrojenje za prečiščavanje u onoj mjeri u kojoj je dovršena. Kako nam je objasnila glavna savjetnica, desnoobalni kolektor je potpuno izgrađen, a lijevoobalni nije, jer je jedna faza gradnje bila zaustavljena zbog turističke sezona. Taj dio bi trebao biti završen do kraja godine.

"Kod izgradnje kolektorske mreže imamo raspisati još jedan tender koji u pripremi. To je tender T2B koji bi se trebao raditi u 2019. godini, a obuhvaća dio kolektorske mreže od bivšeg Hotela Ero do Bakijine luke", najavila je Komadina.

Komadina kaže i kako bi naredna 2019. godina trebala biti završna što se tiče radova na kapitalnom mostarskom projektoru kolektora i prečistača otpadnih voda.

Izgradnja prečistača i pripadajuće kolektorske mreže traje već tri i po godine, a ukupna vrijednost investicije procijenjuje se na 130 miliona KM. Izgradnju su pratile brojne kontraverze, kašnjenja, veliki saobraćajni problemi... Kritike su dolazile sa svih strana, od građana, političkih stranaka do stranih donatora i kreditora.

(Klix.ba)

Pošaljite Facebook komentar