Komemoracija Aliji Behmenu: Odlazak jednostavnog i skromnog čovjeka

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

U Vijećnici je danas, u organizaciji Gradske uprave Sarajeva, Vlade Federacije BiH i Socijaldemokratske partije (SDP) BiH održana komemoracija Aliji Behmenu.

Foto: 24sata.info

Nekadašnji gradonačelnik Sarajeva, premijer FBiH i član Socijaldemokratske partije BiH preminuo je u utorak, 31.jula u 78. godini.

Ovom prilikom rečeno je da odlazak Alije Behmena predstavlja nenadoknadiv gubitak za cjelokupno bosanskohercegovačkoo društvo. Prisutni su kazali da će ga pamtiti kao jednostavnog i skromnog čovjeka “čija nas ljudska toplina obavezuje da čuvamo trajni podsjetnik na njegov život i rad”.

“Čast mi je što sam bio učenik Alije, i što sam učio od najboljeg”, rekao je u svom obraćanju predsjednik SDP-a Nermin Nikšić.

“Bio je veliki patriota i ljevičar, opredijeljen na pravdi i volji društva. Njegova ideja je bila BiH – država jednakih šansi”, kazao je premijer Federacije Fadil Novalić.

Zamjenik gradonačelnika Sarajeva Ivica Šarić rekao je da se “kada ljudi odu s ovog svijeta poremeti kosmička ravnoteža”.

“Vjerovao je u dobrotu, humanost… bio je vedar i predodređen da uspije, a to je dar koji se ne uči već s rađa sa njim…”, kazao je Šarić.

Denis Bećirević, Behmenov stranački kolega i saradnik, uputio je telegram u kojem, između ostalog, stoji:

“Izgubili smo uglednog naučnika, cijenjenog univerzitetskog profesora i iznad svega velikog čovjeka. Profesor Behmen je slijedio besmrtne ideale za koje se stoljećima bore najnaprednije snage bosanskohercegovačkog društva. Bio je gorostas skromnosti, poštenja i čovječnosti, izuzetna moralna vertikala, na ponos svima koji su ga poznavali. Njegova pažnja, strpljenje i očinski pristup prema nama ostaće vječno u našim sjećanjima”.

Od 10.00 sati u Vijećnici je otvorena knjiga žalosti. U 15.00 sati Alija Behmen biće sahranjen na sarajevskom Gradskom groblju Bare, prenosi BHRT.


(24sata.info)

Pošaljite Facebook komentar