Elias: Važno da zločinci ne ostanu nekažnjeni

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove, koji nastavlja aktivnosti Haškog tribunala, nastojat će da utvrdi sve činjenice kako počinioci zločina ne bi ostali nekažnjeni, izjavio je u Potočarima sekretar te institucije Olufemi Elias tokom obilježavanja 23. godišnjice genocida počinjenog jula 1995. godine u Srebrenici.

Foto: FENA

Obraćajući se prvi put javno u Bosni i Hercegovini, Elias je rekao i da je jedan od najvažnijih zadataka rezidualnog mehamizma da sačuva arhive Haškog suda s hiljadama raznih dokaza o počinjenim zločinima radi utvrđivnja istine o tome kakvi su se užasi događali.

Dokazima koje je sakupio Haški tribunal, rezidualni mehanizam će u nastojanju da odgovorni budu kažnjeni, pomoći i sudovima u Bosni i Hercegovini, kao i regionu, u njihovom vođenju procesa, naveo je također.

Važno je da ti procesi budu završeni, uz poštivanje najviših standarda, a Međunarodni rezidualni mehanizam, čiji je zadatak da utvrdi činjenice o počinjenom genocidu, odlučan je u toj namjeri, poručio je sekretar.

Za porodice žrtava je naveo da nažalost ne mogu izbrisati ono što se desilo u Srebrenici, ali i da je za njih veoma važno da sve činjenice vezane za strašne događaje budu utvrđene.

Važno je da počinioci budu kažnjeni, da u historiji ostane zapisano ko su tačno oni bili, poručio je Elias i dodao: "Ponizmo stojim pred žrtvama".

(FENA)

Pošaljite Facebook komentar