FOTO / BiH na jednoj fotografiji: Nema ni Bajrama bez zajedništva

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

U haremu Careve džamije u Sarajevu sinoć je upriličen tradicionalni bajramski prijem koji je povodom Ramazanskog bajrama organizirao reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović. Prijemu su prisustvovali predstavnici svih vjerskih zajednica u Bosni i Hercegovini.

Foto: MINA

Bosna i Hercegovina na jednoj fotografiji. Tako bi se ukratko mogla opisati fotografija Amira Muminovića sa sinoćnjeg prijema na kojoj se nalaze reisu-l-ulema Islamskezajednice u Bosni Hercegovini Husein ef. Kavazović, zamjenik reisu-l-uleme Husein ef. Smajić, predsjednik Jevrejske zajednice u BiH Jakob Finci, mitropolit dabrobosanski Hrizostom i nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić na društvenim mrežama opisana je kao "Bosna i Hercegovina na jednoj fotografiji".Reis Kavazović je u svom govoru govorio o zajedništvu u BiH.

"Nema ni Bajrama bez zajedništva. Na ovim našim prostorima Bajram se oduvijek dočekivao sa rodbinom, prijateljima i komšijama. Nadam se da će tako biti i u generacijama koje su pred nama, da će duh zajedništva i otvorenosti nadvladati ideje podjela i izolacije", naveo je Kavazović.On je posebno zahvalio predstavnicima Jevrejske zajednice, katoličke i pravoslavne crkve na dolasku na tradicionalni bajramski prijem, te izrazio nadu da će predstavnici vlasti u narednom periodu imati više razumijevanja za prava i potrebe naših vjernika kao i za socijalnu, obrazovnu, kulturnu i društvenu ulogu Islamske zajednice, njenih pripadnika, svih muslimana kao i drugih vjerskih zajednica i svih građana i naroda u našoj Domovini.

Brojni predstavnici organa i ustanova Islamske zajednice, predstavnici vjerskih zajednica i crkava, državnih i političkih organa, diplomatskog kora te brojni kulturni i javni radnici ovom prilikom čestitali su Reisu-l-ulemi Ramazanski bajram, prenosi N1.


(24sata.info)

Pošaljite Facebook komentar