Sud BiH odlučio: Zdravko Mamić neće biti izručen Hrvatskoj

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Sud BiH odlučio je da bivši čelnik Dinama Zdravko Mamić neće biti izručen hrvatskim vlastima, potvrdio je njegov advokat Zdravko Rajić.

Foto: Cropix

On je objasnio da se proces izručenja Hrvatskoj obustavlja zbog činjenice da je Mamić državljanin Bosne i Hercegovine, prenosi Klix.ba.

Iako BiH ima potpisan Ugovor o izručenju s Republikom Hrvatskom, koji je potpisan 28. novembra 2012. godine, a stupio na snagu 6. marta 2014. godine, Mamić se tereti za krivična djela iz 2008. i 2009. godine što se sporazumom ne tretira.

Županijski sud u Osijeku osudio je Mamića na 6,5 godina zatvora zbog optužbi da je iz kluba Dinama "izvukao" 116 miliona kuna i nanio štetu budžetu od najmanje 12,2 miliona eura za neplaćen porez.

Dan uoči izricanja presude Mamić je doputovao u BiH, tačnije u Međugorje te podnio zahtjev za izdavanje lične karte u Tomislavgradu.

Podsjećamo, službenici Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) su u četvrtak u Međugorju priveli Mamića, inače državljanina BiH za kojim je Republika Hrvatska raspisala međunarodnu potjernicu.(24sata.info)

Pošaljite Facebook komentar