Od sutra niže cijene goriva na pumpama u RS-u

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Cijene naftnih derivata od sutra će biti niže na pumpama u Republici Srpskoj, potvrđeno je u Ministarstvu trgovine i turizma RS.

Arhiv / 24sata.info

Prema informacijama koje su dostavljene Ministarstvu, pojedini distributeri naftnih derivata su već u toku današnjeg dana snizili cijene u iznosu od 0,05 KM po litri goriva. 
 
Podsjećaju da je od početka godine primjetan znatan rast cijena nafte na svjetskom tržištu, što se, kako tvrde, direktno odrazilo i na rast cijena naftnih derivata u svim zemljama, pa tako i u tom bh. entitetu.
 
Navode primjer da je cijena nafte po barelu u maju iznosila je 73,43 dolara, dok je u januaru iznosila 66,23 dolara.
 
- Ukoliko bi se pravilo poređenje sa cijenama naftnih derivata u zemljama okruženja, poput Srbije, Crne Gore i Hrvatske, vidljivo je da su cijene u Republici Srpskoj niže. Prosječna cijena Eurodizela 5 goriva u Republici Srpskoj u maju iznosila je 2,24 KM, BMB 98 2,37, dok je BMB 95 bio 2,25 KM – navode iz ovog resora Vlade RS-a.
 
Ministarstvo trgovine i turizma će, kako se dodaje, na sutrašnjoj redovnoj sjednici informisati Vladu Republike Srpske o kretanju cijena naftnih derivata u tom bh. entitetu.
 
U proteklih nekoliko dana na više saobraćajnica u Banjoj Luci i još nekim gradovima u RS protestovao je jedan broj građana, zbog, kako su navodili, visoke cijene goriva.
 

(FENA)
 

Pošaljite Facebook komentar