FOTO / VIDEO / Bivši logoraši u šoku, Falatar se družio sa isljednikom iz logora Heliodrom

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Brojni Bošnjaci u Hercegovini bili su šokirani kada su prije dva dana vidjeli kandidata Naše stranke za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Borišu Falatara, kako sjedi sa bivšim isljednikom zloglasnog logora Helidorom, Zvonkom Vidovićem. Posebno su ostali zatečeni Bošnjaci koji su prošli kroz ovaj logor smrti, a susretali su se oči u oči sa isljednikom Vidovićem.

Foto: 24sata.info

Ko je Falataru “smjestio” da se nađe u Vidovićevom društvu, s njim popije kafu, te se slika i postavi fotku na svoj zvanični Facebook profil, nepoznanica je. Ali se zna da je fotografija naprasno nestala sa ove društvene mreže.Zvonko Vidović, tok rata, bio je voditelj Odsjeka krim-službe Vojne policije HVO-a,svjedok odbrane “haških uznika”, a trenutno je voditelj odjela analitike Ureda za pružanje pravne pomoći hrvatskim braniteljima koji djeluje pri Glavnom vijeću HNS-a.Bivši pripadnik krim-službe HVO u Mostaru Zvonko Vidović je u nastavku svjedočenja u odbranu bivšeg načelnika Uprave vojne policije Valentina Ćorića, u martu 2010. godine u Haškom tribunalu potvrdio da je u julu 1993. godine sudjelovao u popisivanju uhapšenih pripadnika HVO muslimanske nacionalnosti.Svjedok je naveo da je početkom jula 1993. godine upućen na Heliodrom radi popisivanja pritvorenika po zapovijedi Operativne zone Jugoistočna Hercegovina. Osim njegove službe, u popisivanju su sudjelovali i djelatnici Sigurnosno-izvještajne službe, MUP i zaposlenici vojno-istražnog zatvora na Heliodromu. Prema dokumentu na koji je ukazala Ćorićeva odbrana radilo se o oko 2.000 ljudi koji, po riječima svjedoka, krim-službi “nisu bili interesantni” jer nije bilo elemenata za njihovo krivično gonjenje.

Svjedok je, također, naveo da je tokom 1993. godine više puta odlazio na Heliodrom radi ispitivanja pritvorenika među kojima je bio i mostarski novinar Alija Lizde. Ni on mu, kako je rekao, nije bio interesantan sa stanovišta mogućeg krivičnog gonjenja. Nije, međutim, znao odgovoriti na pitanje predsjedavajućeg sudije zašto je Lizde uopće bio zatočen, mada tvrdi da je s njim i dan danas u dobrim odnosima.Prilikom odlazaka na Heliodrom svjedok je, kako navodi, često viđao tadašnjeg zamjenika upravitelja Josipa Praljka u društvu izvjesnog Reufa Ajanovića, pripadnika Kažnjeničke bojne. On je potvrdio da je protiv njih dvojice u jesen 1993. godine vođena istraga zbog nestanka nekih važnih dokumenata iz Vojno-istražnog zatvora Heliodrom.(24sata.info)

Pošaljite Facebook komentar