Elvir Šarac se protivi izručenju u Tunis

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Elvir Šarac, kojeg je Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsila po interpolovoj potjernici Tunisa zbog terorizma, izjavio je na ročištu u Državnom sudu da se protivi izručenju u tu zemlju.

Foto: 24sata.info

Sudija Branko Perić je rekao da je dostavljen dokument po kojem Tunis Šarca sumnjiči za pozivanje na počinjenje terorističkih djela i pripadnost terorističkoj organizaciji, kao i remećenje javnog reda i mira i međunarodne sigurnosti, te učestvovanje u planiranju ubistva počinjenih od 14. do 15. decembra 2016. godine.
 
Šarac je rekao da je bio u Tunisu poslovno u decembru 2016. godine, ali da ne zna za šta se tereti.
 
- Nisam kriv. Nisam učestvovao u tome za šta se teretim, niti mi je poznato šta se uopšte desilo. Ne želim da budem izručen - rekao je Šarac i dodao da je iz medija saznao za djela za koja se sumnjiči.
 
Advokatica Amila Mujčinović je rekla da je upoznala Šarca s procedurom izručenja, kao i da u Tunisu još uvijek postoji smrtna kazna i kazna sakaćenjem.
 
Sudija Perić je rekao da će odluka biti donesena uskoro, javlja BIRN BiH. 
 
Službenici SIPA-e uhapsili su Šarca u utorak zbog sumnje da je počinio krivična djela u vezi s terorizmom na području Tunisa.
 
Kako je saopćeno iz SIPA-e, za tim državljaninom BiH je raspisana crvena Interpolova potjernica.
 
- Nakon kriminalističke obrade osumnjičenog, ova osoba će biti predata sudiji za prethodni postupak Suda BiH na dalje postupanje. U konkretnom slučaju policijski službenici nastavljaju s istražnim aktivnostima u cilju prikupljanja svih relevantnih informacija - saopćeno je iz SIPA-e.
 
Iz SIPA-e su naveli da je hapšenje provedeno u saradnji s Obavještajno-sigurnosnom agencijom.

 

(FENA)

Pošaljite Facebook komentar