Parlament RS-a o povećanju dugoročnog zaduženja na 540 miliona KM

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske (RS) trebalo bi danas da razmatraju izmjene Odluke o dugoročnom zaduživanju tog bh.entiteta za ovu godinu, koje bi sa 477 miliona bilo povećano na iznos do 540.126.000 KM.

arhiv / 24sata.info

Iz Vlade su naveli da planiraju i emisiju obveznica tog bh. entiteta na međunarodno finansijsko tržište u iznosu od oko 200.000.000 eura, čije izvršenje je planirano polovinom ove godine. 
 
U izmjeni Odluke o dugoročnom zaduživanju RS-a za 2018., kao razlog za povećanje maksimalnog iznosa tog vida zaduživanja navodi se „opredjeljenje Vlade RS-a za smanjenje nivoa kratkoročnog zaduživanja“.
 
Stanje ukupnog duga RS-a na kraju februara ove godine, po preliminarnim podacima entitetskog Ministarstva finansija, iznosi pet milijardi i 396,7 miliona KM.
 
U parlamentu je tokom rada jučer završena rasprava o Prijedlogu rebalansa entitetskog budžeta za ovu godinu, u iznosu od tri milijarde i 424 miliona KM.
 
Ministar finansija Zoran Tegeltija je naveo da je predloženi rebalans veći za 87 miliona KM od usvojenog budžetskog okvira za 2018. i pretežno će biti usmjeren na investicije, dok iz opozicije smatraju da je to „predizborna priča“.
 
Razmotrene su i izmjene Izbornog zakona RS-a po hitnom postupku, radi usklađivanja sa zakonima o gradovima Bijeljina, Prijedor, Trebinje, Doboj i Zvornik kojima su te lokalne zajednice stekle status grada.
 
Obavljena je i rasprava o Prijedlogu zakona o izmjeni Zakona o privatizaciji državnih stanova, kojima je predviđeno da rok za zaključivanje ugovora o otkupu stanova bude pomjeren sa 30. juna ove na 30. jun 2020. godine.

 

(FENA)

Pošaljite Facebook komentar