Dolazi mubarek ramazan: Večeras prva teravija, sutra prvi dan posta

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Prvi dan posta ovogodišnjeg mjeseca ramazana, po Takvimu Rijaseta Islamske zajednice u BiH, je sutra (srijeda), 16. maja 2018. godine, a prvi teravih-namaz klanjat će se večeras (utorak), 15. maja 2018. godine.

arhiv / 24sata.info

Ramazan je deveti mjesec hidžretskog kalendara koji muslimani i muslimanke provode u postu, suzdržavanju od hrane, pića, ružnog govora i ponašanja, a post počinje od zore i traje do zalaska sunca.
 
Za muslimane je ramazan sveti mjesec jer je u njemu počela objava Kur'ana i post jedan od pet stubova islama.
 
U Kur'anu se kaže: “O vjernici! Propisuje vam se post, kao što je propisan onima prije vas, da biste se grijeha klonili.” (el-Bekare, 183.).
 
Post je obaveza fizički i psihički zdravim i punoljetnim osobama, a za bolesne i oni koji su na putu postoje olakšice.
 
U Kur'anu je ta obaveza jasno naznačena, “…Ko od vas u tom mjesecu bude kod kuće, neka ga u postu provede, a ko se razboli ili se na putu zadesi, neka isti broj dana naposti… “ (El-Bekare, 183 -185.)
 
Osim posta, muslimani, također, klanjaju i teravih-namaz (teravija), provode vrijeme u slušanju, učenju i razumijevanju Kur'ana, organiziraju zajedničke iftare i sehure.
 
Solidarnost i samilost je, također, odlika ramazana, jer je u tom mjesecu obaveza davanja zekata i sadekatu-l-fitra, koje imaju primarno socijalnu intenciju kako bi se smanjila razlika između bogatih i siromašnih i jačaju bratske veze među muslimanima.
 
Ramazana (2018./1439.) ima 29 dana, počinje 16. maja, a završava 15. juna, kada nastupa Ramazanski bajram.

 

(Avaz)

Pošaljite Facebook komentar