Slobodan Knežević optužen za zločine u Prijedoru: Ubijao i zarobljavao Bošnjake

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Tužilaštvo BiH je podiglo optužnicu protiv Slobodana Kneževića za zločine nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti kod Prijedora.

Tužilaštvo BiH / 24sata.info

Optuženi Slobodan Knežević (1968) tereti se za zločine počinjene nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti u mjestu Miska Glava kod Prijedora i lokalitetu Kipe - Ljubija.

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv:

- Slobodana Kneževića zv. „Boća“, rođenog 1968. godine u mjestu Miska Glava, općina Prijedor.

Optuženi se tereti da je za vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH postupao protivno odredbama ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

On je optužen da je kao pripadnik Vojne policije VRS, lično i direktno sudjelovao u počinjenju ratnog zločina u mjestu Miska Glava kod Prijedora, odnosno, da je u mjesecu julu 1992. godine sudjelovao u nezakonitom lišenju slobode oko 120 civila bošnjačke nacionalnosti na lokalitetu Miska Glava, općina Prijedor, koji su nakon toga sprovedeni u zatočenje te strijeljani i ubijeni na lokalitetu Kipe - Ljubija.

Također, optuženi se direktno tereti da je lično, pucajući iz vatrenog oružja, ubio jednog zarobljenog civila prije nego što je počinjeno masovno strijeljanje žrtava.

Samo nekoliko osoba je uspjelo preživjeti masovno strijeljanje, a posmrtni ostaci žrtava su otkriveni u nekoliko masovnih grobnica.

Optuženi se tereti da je počinio krivično djelo zločina protiv čovječnosti iz člana 172. KZ-a BiH, a optužnica je proslijeđena Sudu BiH.

Zbog navedenog ratnog zločina se u Tužilaštvu BiH i Sudu BiH vodi postupak u predmetu protiv Slobodana Taranjca i dr., a optuženi Knežević je izručen iz Crne Gore gdje je otkriven i lišen slobode krajem prošle godine na osnovu potjernice Tužilaštva BiH.

Uz optužnicu Tužilaštvo BiH je uputilo i prijedlog za spajanje postupka sa predmetom protiv Slobodana Taranjca i drugih.

Zbog zločina na lokalitetu Miska Glava Tužilaštvo BiH traga za nekoliko osumnjičenih počinilaca koji se nalaze izvan BiH i sa partnerskim institucijama stranih zemalja radi na njihovom lociranju i izručenju Bosni i Hercegovini., saopćeno je iz Tužilaštva BiH.


(24sata.info)

Pošaljite Facebook komentar