Europska komisija u utorak usvaja paket o proširenju

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Europska komisija će u utorak na sastanku u Strasbourgu usvojiti paket o proširenju.

Arhiv / 24sata.info

Europska komisija je uvijek do sada paket o proširenju, koji uključuje strategiju o proširenju i izvješća o napretku zemalja kandidatkinja i potencijalnih kandidatkinja, objavljivala u novembru. Sada je to prebačeno na proljeće, a zadnji paket usvojen je prije godinu i pol dana u novembru 2016. Ovaj put je strategija o proširenju objavljena dva mjeseca prije izvješća o napretku, u februaru ove godine, ali samo za zemlje zapadnog Balkana, ne i za Tursku, s kojom EU ima otvorene pregovore, iako su oni u potpunom zastoju.
 
U izvješćima o napretku Komisija ocjenjuje aspirante na članstvo u pogledu poštovanja temeljnih evropskih vrijednosti, poput vladavine prava, dobrosusjedskih odnosa, reformi u području pravne države, javne uprave, borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala te ekonomskih reformi, prenosi Hina.
 
 Paketom proširenja obuhvaćeno je sedam država - Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Srbija, Makedonija, Kosovo, Albanija te Turska.
 
 Najdalje u procesu su odmakle Crna Gora i Srbija, Makedonija i Albanija imaju status kandidata ali čekaju na datum za početak pregovora, BiH čeka na mišljenje Komisije o njezinu zahtjevu za članstvo, dok je Kosovo na začelju i u najtežoj je situaciji jer pet zemalja članica ne priznaje njegovu neovisnost.
 

 

(FENA)

Pošaljite Facebook komentar