Oduzete cigarete i duhan u Zvorniku tržišne vrijednosti 60 hiljada KM

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Službenici Uprave za indirektno oporezivanje BiH oduzeli su na području Zvornika veću količinu cigareta i duhana, saopćeno je.

Foto: 24sata.info

Proizvodi čija se tržišna vrijednost procjenjuje na 60.000 KM trebali su, kako je to saopćeno iz UIO, biti prodani na "crnom tržištu" i nisu bili obilježeni akciznim markicama.
 
Službenici Grupe za sprečavanje krijumčarenja i prekršaja iz Regionalnog centra UIO u Tuzli, na osnovu višemjesečnog operativnog rada došli su do saznanja o više lokacija i putničkih vozila na područiju Zvornika na kojima se vrši skladištenje i daljnja nelegalna distribucija cigareta na područiju BiH.
 
"Riječ je o duhanskim prerađevinama koje su porijeklom iz susjednih zemalja. U aktivnostima provedenim na terenu korištena su stečena iskustva i donirana opreme od strane Američke vlade putem programa EXBS. Tom prilikom je pronađeno i privremeno oduzeto 10.910 paklica raznih cigareta koje su obilježene stranim akciznim markicama, kao i 56,5 kilograma duvana", saopćeno je iz UIO BiH.
 
Ukupna tržišna vrijednost privremeno oduzete robe iznosi 60.000 KM, a protiv četiri fizička lica koja se sumnjiče za nezakonitu prodaju akciznih proizvoda, shodno odredbama Zakona o carinskim prekršajima BiH, bit će podneseni zahtjevi za pokretanje prekršajnog postupka pred nadležnim sudom.
 
"Posebno napominjemo da je u ovoj godini Grupa za sprečavanje krijumčarenja i prekršaja u regionalnom centru UIO u Tuzli, uključujući i ovu akciju, ukupno oduzela 2.074,5 kg rezanog duhana, 685 kg duhana u listu, 16.553 paklice cigareta, 55.365 komada ručno punjenih cigareta, 2 mašine za rezanje duhana", navodi se u saopćenju UIO BiH.
 

 

(24sata.info)
 

Pošaljite Facebook komentar