U toku operativna akcija SIPA-e kodnog naziva „Zadruga“

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (u daljem tekstu: SIPA), provode danas, 14.2.2018. godine, opsežnu operativnu akciju kodnog naziva “Zadruga”, zbog postojanja osnova sumnje u izvršenje krivičnog djela organizovani kriminal, u vezi sa krivičnim djelima pranje novca i zloupotreba službenog položaja, propisanih KZ FBiH.

Arhiv / 24sata.info

Aktivnosti se provede po naredbama Kantonalnog suda Sarajevo u saradnji sa službenicima Poreske uprave FBiH i Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, uz pružanje pomoći policijskih službenika MUP ZDK, MUP KS, MUP SBK i MUP BPK. Trenutno se pretresaju tri pravna lica na četiri lokacije na području Viteza, Visokog, Goražda i Sarajeva, s ciljem pronalaska materijalnih tragova i dokaza koji će biti korišteni u krivičnom postupku. Nakon što budu okončane operativne mjere i radnje na pomenutim lokacijama, predviđeno je da se u prostorijama SIPA-e u svojstvu osumnjičenih izvrši kriminalistička obrada odgovornih lica.
 
SIPA je 12.2.2018. godine podnijela izvještaj o počinjenim krivičnim djelima protiv dva fizička lica i dva pravna lica zbog postojanja osnova sumnje da su počinile krivično djelo  iz člana 272. KZ FBiH „Pranje novca“. Odgovorna lica sumnjiče se da su u  periodu od 2010. godine do 2017. godine osnovali dva pravna lica kao agencije za posredovanje u zapošljavanju, putem kojih su, po osnovu fakturiranja usluga koje stvarno nisu izvršene, omogućile prikrivanje prirode, izvora i porijekla novčanih sredstava u ukupnom iznosu od 51.765.502,19 KM stečenih krivičnim djelima.
 
Imajući u vidu da su operativne aktivnosti još u toku, o detaljima akcije javnost će biti naknadno informisana.  

 

(24sata.info)

Pošaljite Facebook komentar