Pašić: Univerzitet 'Džemal Bijedić' s pravom i ponosom nosi to ime

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Rektor Univerziteta "Džemal Bijedić" u Mostaru Sead Pašić kazao je u srijedu kako je Džemal Bijedić, rođeni Mostarac, bio veliki lokal patriota koji je učinio jako puno za razvoj Mostara, čitave Hercegovine, kao i za razvoj Univerziteta, te kako s pravom i ponosom taj Univerzitet nosi njegovo ime.

Sead Pašić / 24sata.info

U povodu obilježavanja 41. obljetnice Univerziteta danas je ispred Rektorata, na poprsju Džemala Bijedića, položeno cvijeće.

- Džemal Bijedić je bio političar velikog formata kako na domaćem tako i na međunarodnom planu. Mislim kako smo to odlično pokazali prošle godine, kada smo obilježili 100 godina od rođenja Džemala Bijedića, organizirajući znanstveni skup - kazao je u kratkom obraćanju nazočnima prije nego što je položio cvijeće rektor Pašić.

Nakon kratkog rektorovog obraćanja ispred zgrade Rektorata upriličena je svečana akademija tijekom koje je prof.dr. Suzana Bubić, redovna profesorica u mirovini i rektorica Univerziteta u mandatnom razdoblju 2008.-2010. godine, promovirana u počasno zvanje profesor emeritus, a 11 najboljih studenata dobilo je rektorovu nagradu.

Rektor Pašić ustvrdio je kako je Univerzitet za 41 godinu koliko postoji, prošao jako puno, od predratnog razdoblja rasta i razvoja, teškog stradavanja za vrijeme rata kada je Univerzitet ostao bez objekata, opreme, zaposlenika, te poslijeratnog razdoblja kada je dobio na korištenje devastiranu vojarnu koja se i danas izgrađuje i obnavlja.

- Napravili smo puno toga, sigurno možemo biti ponosni na to, a danas skoro svi naši fakulteti imaju svoje zgrade, amfiteatar, učionice, kabinete. I dalje radimo, gradimo studentski dom. Prošle smo godine uređivali infrastrukturu, prometnice, proširili knjižnicu, a ove godine rektorat treba da dobije novu fasadu - kazao je Pašić.

Po njegovim riječima, na Univerzitetu "Džemal Bijedić" studira oko 5 000 studenata na sva tri ciklusa studija, zaposleno je oko 200  profesora u stalnom radnom odnosu, dok nastavni proces pokriva i 150 vanjskih suradnika.

Govoreći o zapošljavanju mladog kadra, rektor Pašić je ocijenio kako je zbog financijskih problema Univerzitet u posljednje vrijeme bio u jednom malom zaostatku, ali kako je zahvaljujući programu Federalnog zavoda za zapošljavanje ove godine uposleno desetak novih asistenata.

- Biti dijelom ove akademije za mene predstavlja i čast i zadovoljstvo. Dolazeći na ovu svečanost, prešao sam preko novoizgrađenog mosta u Mostaru koji se od kampusa Univerziteta nalazi samo nekoliko metara. Simbolika je to, jer taj most, ne samo da nas zbližava u zemljopisnom smislu, on je i svojevrsni poziv na daljnju suradnju. Upravo onakvu kakvu smo uspostavili na Rektorskom zboru BiH - kazao je obraćajući se nazočnima rektor Sveučilišta u Mostaru Zoran Tomić.

Dodao je kako je Univerzitet "Džemal Bijedić" važan član akademske zajednice u BiH i kako su plodovi rada i djelovanja Univerziteta vidljivi na svakom koraku ne samo u Mostaru i BiH nego znatno šire.

- U ovoj lijepoj zemlji previše se bavimo poviješću, posebice onom oko koje nema niti minimalnog konsenzusa, dok život prolazi pored nas, a mladi odlaze u inozemstvo. Veliki spisatelj i član francuske akademije znanosti i umjetnosti Amin Maalouf napisao je kako bi bilo žalosno da neka zemlja više obožava svoju povijest nego svoju budućnost - kazao je Tomić.

Istaknuo je kako obljetnica Univerziteta treba da bude poziv svima u Mostaru, Sarajevu, Banjoj Luci, Tuzli, Zenici, Bihaću, Istočnom Sarajevu, da znaju kako je puno važniji put razvoja i napretka, kao i priključenje BiH razvijenom dijelu Europe.

- Stalni napredak i ugled postiže se samo stvarnim vrijednostima, a to su proizvodi čovjekova uma i ruku. Zato svi mi ovdje danas nazočni budimo dio saveza u našem zajedničkom poduhvatu za više znanosti, kvalitetniju nastavu, te istraživačke projekte na svim javnim sveučilištima koji su strateški stupovi bolje, pravednije i razvijenije BiH - zaključio je rektor Tomić u svome govoru.

(FENA)

Pošaljite Facebook komentar