Odgođen nastavak suđenja pripadnicima HVO zbog nedolaska svjedoka

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Suđenje desetorici pripadnika Hrvatskog vijeća odbrane, optuženih za ratni zločin nad srpskim civilima i ratnim zarobljenicima na području Orašja 1992. i 1993. godine, koje je bilo najavljeno za danas, odgođeno je jer najavljeni svjedoci Tužilaštva BiH nisu mogli doći zbog loših vremenskih uslova.

Sud BiH / 24sata.info

Lejla Čović, advokat optuženog Јose Nedića, rekla je Srni da će suđenje biti nastavljeno u srijedu, 21. februara.

Za zločine u Orašju optuženi su general HVO-a Đuro Matuzović, Ivo i Tado Oršolić, Marko Dominković, Јoso Nedić, Marko Blažanović, Mato i Anto Živković, Stjepo Đurić i Mirko Јurić.

Prema optužnici, oni su zločine počinili kao pripadnici komandnih struktura HVO-a i policije u Orašju, te pripadnici vojne policije.

Na teret im je stavljen progon srpskog stanovništva-ubistvima, zatvaranjem ili drugim teškim oduzimanjem slobode, mučenjima, silovanjima i drugim nečovječnim djelima.

Matuzović, Živković i Đurić optuženi su i da su, zajedno sa njima poznatim pripadnicima vojne policije HVO-a, u šupi u Donjoj Mahali i u logoru u osnovnoj školi u tom mjestu, učestvovali u ubistvima, mučenju i nečovječnom postupanju prema ratnim zarobljenicima.


(SRNA)

Pošaljite Facebook komentar