Potvrđena optužnica protiv bivše sutkinje Lejle Fazlagić-Pašić

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Kantonalni sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu koju je Tužilaštvo KS podiglo protiv Lejle Fazlagić-Pašić zbog krivičnog djela organiziranog kriminala u vezi s krivičnim djelima zloupotreb položaja ili ovlasti, pranja novca, krivotvorenja isprave i prevara.

Arhiv / 24sata.info

Prema navodima iz optužnice, Lejlu Fazlagić-Pašić tereti se da je od 2009. do 2016. godine bila članica organizirane kriminalne grupe na čelu koje je bio optuženi Alija Delimustafić.
 
Dakle, u fingiranim sudskim postupcima koje je vodila sutkinja Lejla Fazlagić-Pašić, nekretnine s umrlih knjižili su na članove grupe i rodbinu, a potom su ih sklapanjem ugovora prodavali trećim osobama.
 
Počinjenjem pomenutih krivičnih djela kao organizirana grupa stekli su protupravnu imovinsku korist u iznosu većem od 10 miliona maraka.
 
Tužilaštvo KS je zatražilo i određivanje mjere pritvora. Fazlagić-Pašić se još nalazi u Hrvatskoj gdje je pobjegla nakon što je započeta akcija "Pravda" u kojoj je uhapšen veći broj osoba, među kojima je i Alija Delimustafić koji se vodi kao prvooptuženi.
 
Optužnica je podignuta protiv 38 fizičkih i osam pravnih osoba.
 
Ustavni sud Hrvatske odbacio je i posljednju žalbu Fazlagić-Pašić i sada se čeka na potpis ministra pravosuđa Hrvatske, kojim će se omogućiti njeno izručenje pravosudnim organima BiH.
 
Fazlagić je pobjegla iz Bosne i Hercegovine 2016. godine i od tada se nalazi u Rijeci.

 

(Klix)
 
 

Pošaljite Facebook komentar