Potvrđena optužnica protiv četiri osobe za zločine protiv civilnog stanovništva

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu koja optužene Branka Čigoju, Željka Tadića, Sašu Boškića tereti da su počinili krivično djelo zločini protiv civilnog stanovništva.

Sud BiH / 24sata.info

Terete se naime, da su počinili krivično djelo iz člana 173. stav 1. tačka a) i c), u vezi sa članom 29. i 180. stav 1. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine i članom 180. stav 1. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

Istovremeno osumnjičenog Milorada Glamočaka tereti da je počinio krivično djelo zločini protiv civilnog stanovništva iz člana 173. stav 1. tačka a) i c), u vezi sa članom 29. i 180. stav 1. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, i članom 180. stav 1. i 2.Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

Optužnica tereti optužene da su tokom rata u Bosni i Hercegovini i u vrijeme oružanog sukoba između pripadnika Armije Bosne i Hercegovine i pripadnika VRS-a, kao pripadnici Izviđačkog voda pri 11. lakoj pješadijskoj brigadi – Mrkonjičke brigade u sastavu VRS-a iz Mrkonjić Grada, postupali protivno pravilima zajedničkog člana 3. stav 1. tačke a) Ženevske konvencije o zaštiti civilnih lica za vrijeme rata od 12. augusta 1949. godine koja zabranjuje nasilje nad životom, zdravljem ili fizičkim ili mentalnim blagostanjem ljudi, naročito ubistvo, a i mučenje svake vrste.


(AA)

Pošaljite Facebook komentar