Osveta Zagreba: Pripremljene optužnice protiv generala i visokih oficira Armije RBiH

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Hrvatsko tužilaštvo uskoro će objaviti optužnice protiv 17 generala i nekadašnjih visokih oficira Armije RBiH, saznaje “EuroBlic”.

Foto: 24sata.info

Njihovi izvori tvrde da je hrvatsko Državno odvjetništvo (DORH) poslije nedavne pravosnažne haške presude šestorici ratnih vojnih i političkih lidera tzv. Hrvatske Republike Herceg-Bosne ponovo aktiviralo predmete protiv brojnih čelnika Armije RbiH..
 
Među oficirima koje DORH sumnjiči da su odgovorni za ratne zločine počinjene nad Hrvatima u BiH i Hrvatskoj, između ostalog, nalazi se i komandant Petog korpusa Armije RBiH Atif Dudaković.

''Poslije presude hrvatskoj šestorki u Haagu na DORH se vrši ogroman pritisak iz državnog i političkog vrha Hrvatske da u najkraćem roku pripremi i objavi optužnice protiv ratnih komandanata Armije RBiH zbog zločina nad Hrvatima u Bugojnu, Trusini, Travniku, Grabovici kod Mostara, ali i zbog navodnih zločina koje su pojedini oficiri, u vrijeme kada su još nosili uniforme JNA, počinili na teritoriji Hrvatske'', otkrivaju izvori.
 
Oni podsjećaju da su brojni mediji u Hrvatskoj još početkom ove godine objavili da je DORH, na osnovu prijava udruženja hrvatskih ratnih veterena i žrtava iz proteklog rata, pokrenuo obimnu istragu protiv 30-ak Bošnjaka koji se sumnjiče za ratne zločine počinjene nad Hrvatima.
 
''Haška presuda liderima Herceg-Bosne, posebno onaj njen dio u kojem se Hrvatska navodi kao agresor na BiH, a njeno tadašnje vojno i političko rukovodstvo učesnicima u udruženom zločinačkom poduhvatu, u Zagrebu je raspalila osvetničko raspoloženje prema Sarajevu, tako da je sad postalo samo pitanje dana kada će hrvatsko tužilaštvo objaviti optužnice protiv generala Armije RBiH, koje su bile otkucane još u aprilu ove godine'', tvrde izvori “EuroBlica”.
 
 Prema informacijama koje su početkom godine objavili hrvatski mediji, Državno odvjetništvo te zemlje je, osim Atifa Dudakovića, pripremilo optužnice za počinjene ratne zločine nad zarobljenim hrvatskim civilima i vojnicima i protiv Jovana Divjaka, Sefera Halilovića, Vehbije Karića, Selme Cikotića, Envera Hadžihasanovića, Asima Koričića, Sakiba Mahmuljina, Amira Kubure, Šerifa Patkovića, Đemala Merdana, Ramiza Drekovića, Salka Gusića, Enesa Kovačevića, Bakira Alispahića, Fahrudina Agića i Midhata Cerovca.

 

(24sata.info / SB)
 
 

Pošaljite Facebook komentar