Brammertz: Pravda je bar u nekoj mjeri zadovoljena

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Tužitelj Haškog tribunala Serge Brammertz danas pred Vijećem sigurnosti UN-a govorio o MKSJ i djelatnostima MMKS-a u Arushi i Haagu.

Foto: N1

Obraćajući se Vijeću sigurnosti, tužitelj Brammertz je rekao da je Tužiteljstvo MMKS-a i dalje usredotočeno na učinkovito rješavanje manjeg broja pretresnih i žalbenih predmeta preuzetih od MKSJ-a.

Tužitelj Brammertz je u obraćanju Vijeću sigurnosti rekao da je Tužiteljstvo u izvještajnom razdoblju počelo izvoditi dokaze u predmetu Stanišić and Simatović i nastavilo s radom u dva nedovršena žalbena predmeta, Šešelj and Karadžić.

Tužitelj Brammertz je Vijeću rekao da se Tužiteljstvo u radu usredotočilo na održavanje kontinuiteta nakon zatvaranja MKSJ i dodao da su se državni tužioci za ratne zločine u Beogradu i Sarajevu obvezali na nastavak suradnje s Tužiteljstvom i njeno dalje jačanje.

Pronalaženje i uhićenje preostalih osam osoba koje je MKSR optužio sljedeći je prioritet Tužiteljstva, rekao je tužitelj Brammertz Vijeću sigurnosti UN-a.

Obraćajući se Vijeću, tužitelj Brammertz je rekao: Nastavljamo pružati pomoć nacionalnim pravosudnim organima u istragama i kaznenom progonu ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida počinjenih u Ruandi i bivšoj Jugoslaviji.

Prelazeći na temu predstojećeg zatvaranja MKSJ-a, Tužitelj Brammertz je rekao: Upravo zahvaljujući ovome Vijeću za znatan je broj žrtava i preživjelih pravda je bar u nekoj mjeri zadovoljena u odnosu na nepravde koje su prepatili.

Tužitelj Brammertz je rekao: Naši rezultati pokazuju da najodgovorniji za teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava mogu za ta kršenja odgovarati ukoliko vlada politika koja se za takvu odgovornost zalaže, a međunarodna zajednica zauzme jednoglasan stav.

Govoreći o izostanku pomirenja u bivšoj Jugoslaviji, tužitelj Brammertz je rekao: Mnogi i dalje doživljavaju osuđene ratne zločince kao junake, dok se žrtve i preživjeli zanemaruju i odbacuju.

(N1)

Pošaljite Facebook komentar