Jeleč odlazi, Bošnjak novi načelnik OS BiH

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Do kraja godine načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Bosne i Hercegovine general-pukovnik Anto Jeleč odlazi u penziju zajedno s nekolicinom generala koji se nalaze na zapovjednim pozicijama, a na njegovo mjesto će, prema rotaciji, doći bošnjački časnik koji će sljedeće četiri godine zapovijedati Oružanim snagama (OS) BiH, piše Večernji list BiH.

Arhiv / 24sata.info

Prema sadašnjem stanju, najbliži zauzimanju te pozicije su zamjenik načelnika Zajedničkog stožera zadužen za resurse general-bojnik Senad Mašović ili pak general-bojnik Husein Tursunović koji je zapovjednik u Zapovjedništvu za potporu OS BiH. Njih dvojica, s obzirom na činove, jedini i udovoljavaju kriteriju preuzeti vodeću poziciju u Oružanim snagama BiH.
 
Odluku o imenovanju prvog čovjeka Oružanih snaga donijet će Predsjedništvo Bosne i Hercegovine nakon što se okonča potrebna procedura.
 
No, u međuvremenu nije postignut dogovor o tome koja će pozicija pripasti Hrvatima odnosno Srbima kada dođe do rotacije na čelu te institucije. Zbog toga se za sada ne izlazi s imenima potencijalnih kandidata za druge vodeće pozicije. Naime, hrvatski i srpski predstavnici pregovaraju oko toga kome će pripasti mjesto zamjenika načelnika Zajedničkog stožera i pozicija zamjenika načelnika Zajedničkog stožera zaduženoga za operacije. Na tom je mjestu sada zamjenik načelnika zadužen za operacije general-bojnik Mirko Tepšić.
 
Među generalskim zborom kod Hrvata nakon Jeleča trenutačno najviše pozicionirani su brigadni generali Ivica Jerkić, Marko Stojčić i Tomo Kolenda, koji konkuriraju za vodeće pozicije.
 
Također, očekuje se “ulazak” i jednoga od nižerangiranih časnika u generalski zbor među hrvatskim časnicima, koji u rukovodnim strukturama imaju ukupno četiri generala, još su četvorica Srba, dok je pet bošnjačkih generala u strukturi generalskog zbora. Iako su bošnjački predstavnici tražili da početkom godine general-pukovnik Jeleč okonča mandat, on će to napraviti kada istekne četverogodišnje razdoblje.

 

(Večernji)

Pošaljite Facebook komentar