VIDEO: Spriječen teroristički čin i riješena talačka kriza u pokaznoj vježbi na sarajevskom aerodromu

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Na Međunarodnom aerodromu Sarajevo danas se održala pokazna vojna vježba - simulacija talačke situacije u okviru vježbe "Brzi odgovor 2017", saopćeno je iz Međunarodnog aerodroma Sarajevo.

VIDEO / Foto: Avaz

U vježbi su sudjelovale jedinice EUFOR-a, GPBIH, SIPA-e, Međunarodni aerodrom Sarajevo, Spasilačko vatrogasna služba aerodroma Sarajevo, Hitna medicinska pomoć.  "Brzi odgovor 2017" je vježba za operacije podrške miru, pod vodstvom EUFOR-a. Vježba će se održati od 11. do 15. oktobra u Sarajevu, Pazariću i Kalinoviku.Scenarijom vježbe predviđen je ulazak grupe terorista u krug aerodroma s namjerom da izvedu teroristički akt, likvidiranje terorista od strane policijskih službenika, te ranjavanja talaca i pripadnika EUFOR-a. Scenario uključuje i ukazivanje hitne medicinske pomoći ranjenicima, te prebacivanje helikopterom u medicinsku ustanovu.

Ovo je prvi put da se agencije za provođenje zakona BiH, Oružane snage BiH i EUFOR zajedno uvježbavaju u okviru realističnog scenarija, s ciljem provjere njihovih planova za krizne situacije.(Avaz)

Pošaljite Facebook komentar