Beograd neće ukinuti potjernicu za Naserom Orićem

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Srbija neće ukinuti međunarodnu potjernicu za bivšim ratnim bošnjačkim komandantom Naserom Orićem, čak i ako bude potvrđena oslobađajuća prvostepena presuda, pišu "Večernje novosti".

Naser Orić / 24sata.info

List navodi da djela koja se Oriću stavljaju na teret daleko nadmašuju ubistvo tri srpska zarobljenika iz srebreničkih sela, za koja je Orić oslobođen pred Sudom BiH. U tekstu se dodaje da je teoretski moguće da Srbija ne prizna konačnu presudu pravosuđa BiH, ukoliko ne bude zadovoljna, posebno ako bi se ispostavilo da je postupak protiv Orića u Sarajevu vođen samo formalno, kako ne bi bio izručen Srbiji.

U slučaju da Beograd ne prizna konačnu presudu, list navodi da bi se Oriću ponovo moglo da sudi u Srbiji, mada su ovakvi primjeri izuzetno rijetki, jer štete odnosima između zemalja.

U tekstu se napominje da je srpsko Tužilaštvo za ratne zločine vodilo protiv Orića istragu o mučenjima i ubistvima 2.000 Srba u srebreničkim selima između 1992. i 1995. godine i da je 2014. godine protiv njega i Hakije Meholjića raspisana međunarodna potjernica.

"Ako bi neka zemlja eventualno uhapsila Orića po srpskoj potjernici, Srbija bi morala da joj dostavi dodatnu dokumentaciju o djelima za koja ga goni", navodi list.

(SRNA)

Pošaljite Facebook komentar