Subašić pisala mijanmarskoj ministrici Kyi: Hitno spriječiti progone i ubijanja Rohingya muslimana

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Povodom progona i nasilja koje se ovih dana sprovodi nad arakanskim muslimanima (Rohingya) Munira Subašić, predsjednica Udruženja Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa uputila je pismo i apel ministrici vanjskih poslova i državnoj ministrici zaduženoj za rad Predsjedništva Mijanmara Aung San Suu Kyi da utiče da se okonča golgota kroz koju prolazi taj narod, prenosi Anadolu Agency (AA).

Munira Subašić / 24sata.info

"Obraćam vam se kao majka Srebrenice i borac za istinu i pravdu, te kao žena koja je izgubila više od 22 člana porodice tokom genocida počinjenog u Srebrenici, Bosni i Hercegovini. Obraćam vam se u ime pravde i u nadi da ćete moj apel shvatiti kao krik majke koja ne želi da nijedno dijete bude ubijeno samo zato što se zove drugačije i pripada drugoj vjeri", navela je u pismu Subašić.

Izrazila je uvjerenje da je ministrica upoznata sa ratom u Bosni i Hercegovini tokom 1992.-1995. i genocidom u Srebrenici, te da je vidjela slike i progon nevinih, posebno žena i djece, i ubijenih.

"Ja ne samo da se svaki dan sjećam te patnje već sam je preživjela i vjerujem da sam ostala živa kako bih tražila istinu i pravdu za žrtve. Ovih zadnjih sedmica te slike su mi opet postale svakodnevne noćne more jer u vašoj zemlji trenutno se progone i ubijaju nedužnih ljudi, Rohingya muslimani. Njihova patnja i bol koja prodire kroz naše TV ekrane je neopisiva za nas koji smo kroz isto prošli, direktno nas ubada u naše rane", pojasnila je Subašić.

Kyi, kao majka i dobitnik Nobelove nagrade, prema njenim riječima, bi trebala znati da svaki život, a posebno dječiji, je vrijedan borbe bez političkih poena i odobrenja političke stranke.

"Vaš glas je bio glasan za demokratsku borbu svoje države, danas bi trebao biti glasniji protiv progona, ubijanja, etničkog čišćenja i genocida nad Rohingya muslimanima. Apelujem da uradite sve u vašoj moći da se progon i ubijanje nevinih ljudi zaustavi, omogućite im mir i slobodu da žive kao Vaši sugrađani. Vrijeme je da opravdate svoju Nobelovu nagradu jer u takvim vremenima čovjek se ocijeni za svoja dobra djela, principe i uvjerenja, ne tokom vremena mira", poručila je Subašić.

Apeluje na njenu vladu i međunarodnu zajednicu da spriječe ubijanje i patnju Rohingya muslimana jer ne smijemo dozvoliti da rušimo i ovo malo dostojanstva što nam je ostalo.(AA)

Pošaljite Facebook komentar