Hrvatska utočište za ratne zločince / Odbjegli general pleše po svadbama, Tužilaštvo BiH ne reagira

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Penzionirani general HVO Zlatan Mijo Jelić već dvije godine slobodno živi u Hrvatskoj iako je protiv njega u BiH podignuta optužnica za najteže ratne zločine. Najčešće se može vidjeti u poznatim kafanama Makarske, gdje bezbrižno ćaska sa prijateljima.

Jelić: Bezbrižan u Hrvatskoj

Ratnog komandanta vojne policije Hrvatskog vijeća obrane (HVO), kojeg Tužilaštvo BiH tereti za ubistvo 50 i ranjavanje najmanje 40 ratnih zarobljenika za vrijeme sukoba u Mostaru 1993. godine, kamera je nedavno “uhvatila” u Vukovaru na svadbi kontroverznog hrvatskog novinara Velimira Bujanca.

Na fotografiji koju su objavili brojni hrvatski mediji jasno se vidi kako Jelić pjeva i veseli se u društvu mladoženje i brojnih drugih poznatih javnih ličnosti iz Hrvatske, iako je Sud BiH još u januaru 2016. protiv njega potvrdio optužnicu za ratne zločine.

- Sud BiH je optužnicu protiv Zlatana Mije Jelića potvrdio početkom januara 2016, ali suđenje nikada nije počelo s obzirom da je penzionirani general HVO pobjegao u Hrvatsku doslovno na dan kada je trebalo da bude uhapšen. Postoje brojne indicije da je upravo neko iz Tužilaštva BiH Jeliću dojavio da će biti uhapšen, nakon čega je on cijelu porodicu iz Mostara preselio u Hrvatsku – tvrde izvori “EuroBlica”.

Prema navodima iz optužnice, Jelić je kao general vojne policije HVO bio direktno nadležan za upravljanje zloglasnim logorom “Heliodrom” u Mostaru, u kojem je bilo zatvoreno oko 200 zarobljenika.

Iz Tužilaštva BiH nismo dobili odgovor na pitanje da li je BiH raspisala međunarodnu poternicu za Jelićem, s obzirom na više nego pouzdana saznanja da se on od 2015. godine krije u Hrvatskoj.

Jelićev bijeg od procesuiranja za ratne zločine u BiH, nabolje pokazuje odnos vlasti u Zagrebu prema potpisanom sporazumu o saradnji sa vlastima BiH; Hrvatska apsolutno ne poštuje ništa od onog što je potpisano, niti dozvoljava nadležnim institucijama u BiH pristup svojim ratnim arhivama.


(Faktor.ba)

Pošaljite Facebook komentar