Na području Vlasenice se još uvijek traga za više od pet stotina žrtava

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Na zajedničkoj dženazi u Šehidskom mezarju Rakita u Vlasenice sutra će biti ukopano pet žrtava iz proteklog rata. Riječ je o žrtvama bošnjačke nacionalnosti ubijenim 1992. godine na području Vlasenice, Zvornika i Šekovića i tokom izvršenog genocida u Srebrenici u julu 1995. godine.

Arhiv / 24sata.info

Glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH Lejla Čengić je kazala Feni da su posmrtni ostaci pet žrtava iz proteklog rata identifikovani u proteklom periodu u Komemorativnom centru u Tuzli, a identitet svih žrtava utvrđen je na temelju DNK analize.
 
Po njenim riječima, posmrtni ostaci identificiranih žrtava ekshumirani su iz masovne grobnice Pelemiši na području Šekovića iz koje je 2004. godine ekshumirano 53 posmrtna ostatka od čega devet kompletnih i 44 nekompletna posmrtna ostatka. Potom iz masovne grobnice pronađene na smetljištu u Kozluku na području Zvornika, iz koje je 2015. ekshumirano 55 posmrtnih ostataka, od kojih je 15 kompletnih i 40 nekompletnih posmrtnih ostataka; zatim iz masovne grobnice Kazan Bašča na području Zvornika iz koje je 2016. ekshumirano 11 žrtava, te na lokalitetu Trnovo na području općine Šekovići i na površini terena na lokalitetu Planinci na području Zvornika.
 
Čengić kaže da su najmlađe žrtve koje će biti ukopane na ovoj dženazi maloljetnici Jasmin Hurić i Mersad Dautović.
 
Jasmin Hurić imao je 16 godina kada je ubijen na području Zvornika 1992. godine. Njegovi posmrtni ostaci ekshumirani su 2013. na lokalitetu Planinci, na području Zvornika.
 
Mersad Dautović imao je 17 godina kada je ubijen 1992. u mjestu Pelemiši, općina Šekovići. Njegovi posmrtni ostaci pronađeni su i ekshumirani 2004. iz masovne grobnice Pelemiši, na području općine Šekovići. 
 
Najstarija žrtva koja će biti ukopana na ovoj dženazi je Bešir Čamdžić. Ubijen je u julu 1995. tokom izvršenog genocida u 73. godini života, a njegovi posmrtni ostaci ekshumirani su iz masovne grobnice Kozluk 2015. godine.
 
Čengić navodi da se na području Vlasenice još uvijek traga za više od pet stotina žrtava.
 
- Nažalost, u posljednje vrijeme sve je teže doći do tačnih i pouzdanih informacija o lokacijama pojedinačnih i masovnih grobnica i to je ključni problem u procesu traženja nestalih osoba u BiH - ističe ona.
 
Žrtve koje će biti ukopane 22. aprila 2017. u mezarju Rakita u Vlasenici su:
 
- Jasmin (Hilmo) Hurić, rođen 1976. u Zvorniku;
- Mersed (Rašid) Dautović, rođen 1975. u Vlasenici;
- Muradif (Rahman) Kolarević, 1957. u mjestu Smajići, općina Vlasenica;
- Jakup (Rahman) Hrnjić, 1939. u mjestu Glodi, općina Zvornik;
- Bešir (Hasan) Čamdžić, 1922. u mjestu Neđeljišta, općina Vlasenica.

 

(FENA)

Pošaljite Facebook komentar