Radnici Željeznica RS blokirali prugu u Banjoj Luci

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Radnici Željeznica RS koji štrajkuju glađu i veći broj njihovih kolega koji im daju podršku, blokirali su danas prugu u Banjoj Luci.

Foto: FENA

Nezadovoljni materijalnim statusom u 14.00 sati su sjeli na prugu, ispred teretnog voza.
 
Pet dana u krugu Željezničke stanice u Banjoj Luci u štrajku glađu je bilo više radnika ovog javnog preduzeća, ali niko od uprave i Vlade nije ih do danas  pozvao na razgovore.
 
Štrajkačima se danas pridružilo još oko 200 njihovih radnih kolega i građana, a u 14.00 sati nezadovoljni meterijalnim ststusom odlučili su da izađu na prugu i tijelima blokiraju prolazak vozova.
 
Odbili su ponudu menadžmenta da im danas bude isplaćen topli obrok i prijevoz za januar i februar, a februarska plaća do kraja sedmice.
 
I potpredsjednik Vlade RS Anton Kasipović pozvao je danas radnike Željeznica RS da prekinu štrajk glađu te obećao da će u ovoj sedmici biti isplaćene  naknade za topli obrok i prijevoz zaposlenim u tom preduzeću.
 
Navodeći da će Vlada i danas razmatrati na koji način će dalje rješavati pitanje restrukturisanja Željeznica RS, istakao je da smatra „strašno dramatičnim da i jedan čovjek ugrožava svoje zdravlje štrajkujući glađu“.
 
Radnicima se duguje 13 naknada za regres i 14 za topli obrok. Posljednju  plaću su dobili za januar ove godine.
 
(FENA)

Pošaljite Facebook komentar