FOTO: Bošnjaštvo, srpstvo i hrvatstvo, bez građana, uništavaju Bosnu i Hercegovinu

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Zbog toga je za BiH povijesna presuda u slučaju Azre Zornić koja je tužila državu BiH u Sudu za ljudska prava u Strazburu. Naši intelektualci i političke stranke mudro šute o ovoj presudi, a jasno je i zašto šute

Foto: 24sata.info

Piše: Nermin Bise

Oko promjena Izbornog zakona u BiH teško da će se postići kompromis, kao uostalom što kompromisa i nema među partnerima u vlasti na skoro svim nivoima, od lokalnog do državnog. Najzagrijaniji da ''zalovi u mutnom'' je Dragan Čović, član Predsjedništva BiH i predsjednik HDZ BiH koji kroz promjene Izbornog zakona želi ozvaničiti i entitet HDZ-a na prostoru nekadašnje ''Herceg-Bosne''. To bi praktično značilo nastavak disolucije i raspada države BiH, a Čović i njegova stranka su maheri u tome.

Gdje je u svemu tome BiH kao država i gdje su građani BiH? Trokonstitutivnost u ovoj zemlji, bez prava građana, je ustvari i najveća opasnost po njen opstanak. Zbog toga je za BiH povijesna presuda u slučaju Azre Zornić koja je tužila državu BiH u Sudu za ljudska prava u Strazburu. Naši intelektualci i političke stranke mudro šute o ovoj presudi, a jasno je i zašto šute. Ovom presudom se sve mijenja u BiH jer njenom ugradnjom u Izborni zakon i Aneks 4. Dejtonskog sporazuma Bosna i Hercegovina postaje građanskom državom. Bosni i Hercegovini je tom presudom iz jula 2015.godine naloženo da izmijeni Izborni zakon i Aneks 4. Dejtonskog sporazuma.

To praktično znači da bi se svim građanima omogućilo kandidovanje za Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH i Predsjedništvo BiH. Sud je odbacio žalbu Bosne i Hercegovine i ta presuda je postala konačna. Sud u Strazburu je ocjenio da je zabranom Azri Zornić da se kandidira za ova tijela prekršeno pravo na slobodne izbore i da je došlo do kršenja opšte zabrane diskriminacije. Za razliku od presude u slučaju ''Sejdić i Finci'' sada je naloženo da se promijeni Aneks 4. Dejtonskog sporazuma, i u tome treba tražiti razloge zašto Dragan Čović sve češće spominje predmet Sejdića i Fincija kao zadatak koji će se ispuniti, a zaboravlja pri tome napomenuti i slučaj Azre Zornić.

Azra Zornić

Presuda je također precizirila da se izborni proces u BiH mora uskladiti s Evropskom konvencijom o ljudskim pravima. Tužbu je podnijela Azra Zornić koja se nije željela izjasniti o nacionalnoj i etničkoj pripadnosti, nego se izjasnila samo kao građanka BiH! Tako u vodu padaju priče o isključivoj trokonstitutivnosti i ekskluzivnom bošnjaštvu, srpstvu i hrvatstvu u BiH koje prijeti njenim ukidanjem.

Dakle, Azra Zornić se nije izjasnila kao pripadnica jednog od konstitutivnih naroda niti kao pripadnica bilo koje nacionalne manjine u BiH nego se izjasnila kao građanka BiH. Zornić se, dakle, nije mogla kandidovati na izborima ni za Dom naroda PSBiH ni za Predsjedništvo BiH zato što to mogu samo pripadnici konstitutivnih naroda – Bošnjaci, Hrvati i Srbi, a ona se izjašnjava samo kao građanka BiH.

Poslije ove presude niko nema pravo da učestvuje u entiteskoj podjeli Bosne i Hercegovine! Svakome normalnom je jasno da ako hoćemo u Evropu trebamo imati normalan Ustav i Izborni zakon, a pravilom koje vrijedi u cijelom normalnom i naprednom svijetu, a to je da se državne funkcije ne trebaju dobijati po etničkoj pripadnosti, nego po broju osvojenih glasova svih građana. Praktično to znači da novi građanski izborni sistem i zakon bi morao zamijeniti današnji dvoentitetski izborni i politički sistem karakterisan sa entitetskim glasanjem.(24sata.info)

Pošaljite Facebook komentar