Prema procjeni na dan 30. juna 2015. u BiH živi 3.518.298 stanovnika

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Prema procjeni stanovništva, na dan 30. juna 2015. godine u Bosni i Hercegovini živi 3.518.298 stanovnika - saopćeno je danas iz Agencije za statistiku BiH.

Ilustracija / 24sata.info

U saopćenju se navodi da je Agencija, u skladu s rezultatima Popisa stanovništva domaćinstava i stanova u BiH 2013. godine, ažurirala procjene stanovništva za period 2013-2015. godine.

Osnova za procjenu broja stanovnika je ukupni broj stanovnika BiH iz popisa stanovništva 2013. godine, a za ažuriranje, za svaku godinu, radi se korištenjem podataka o broju rođenih i umrlih i podataka o migracijama.

Iz Agencije navode da će na ovaj način indikatori koji su vezani za broj stanovnika biti tačniji nego do sada. Ažurirani podaci koristiće se i u drugim statističkim oblastima koje su vezane za broj stanovnika, te ekonomske i demografske karakteristike stanovništva.

U Popisu 2013. godine, po prvi put, je u BiH korištena metodologija usklađena s međunarodnim standardima za popise po kojoj je za ukupni broj stanovništva primijenjen koncept „uobičajenog stanovništva“.

- Po ovom konceptu u stalno stanovništvo određenog mjesta uključene su osobe koje su u tom mjestu žvijele neprekidno, najmanje godinu prije kritičnog momenta Popisa i osobe koje su u tom momentu živjele kraće od 12 mjeseci s namjerom da u tom mjestu ostanu najmanje godinu dana - pojašnjavaju iz Agencije za statistiku BiH.

U Popisu 1991. godine, stalno stanovništvo su činile osobe koje su imale prebivalište na području BiH, bez obzira na to jesu li ili ne, u kritičnom trenutku popisa, bile prisutne u mjestu prebivališta ili su iz nekih razloga privremeno bile odsutne, u zemlji ili inostranstvu.

Privremeno odsutne osobe su se popisivale u mjestu gdje su živjele njihove porodice.


(FENA)

Pošaljite Facebook komentar